Overwinning Obama: belastingtruc Pfizer van de baan

De voorgenomen fusie van de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer met het 'Ierse' Allergan is van de baan. Het is een grote overwinning voor Obama, die strijdt tegen dit soort belastingtrucs.

Brent Saunders, CEO van Allergan.Beeld REUTERS

Met de 'fusie' had Pfizer willen ontsnappen naar het belastingluwe Ierland, waar de winstbelasting eenderde lager ligt. Door nieuwe regels van de regering-Obama is het moeilijker geworden om op deze manier belasting te ontduiken.

Pfizer, fabrikant van onder meer Viagra, kondigde woensdagochtend aan dat de megafusie niet doorgaat. Dat is een grote overwinning voor president Obama, die maandag nieuwe regels had gepresenteerd om dergelijke belastingtrucs te voorkomen.

De transactie, die een bedrijf met een waarde van 160 miljard dollar zou opleveren, was een zogeheten 'inversie'. Daarbij fuseert een bedrijf met een kleiner bedrijf in een land met een gunstiger belastingklimaat en vestigt het daar zijn hoofdkantoor, om op die manier minder aan de fiscus te hoeven af te dragen.

Inversies zijn een heet hangijzer in de Amerikaanse verkiezingen. Zowel aan Democratische als Republikeinse kant wordt er fel tegen geageerd - van Donald Trump tot Hillary Clinton. Meest concrete kop van Jut was de afgelopen maanden Johnson Controls uit Milwaukee, Wisconsin. Dat heeft tijdens de crisis (indirect) voordeel gehad van de staatssteun waarmee de auto-industrie is gered. In januari kondigde het een fusie aan met het 'Ierse' bedrijf Tyco. In Amerika is de winstbelasting 35 procent, in Ierland 12,5 procent.

President Obama tijdens een toespraak over inversies op maandag.Beeld EPA

Ook Pfizer wilde zich middels een fusie in Ierland vestigen. De beoogde partner was Allergan, maker van onder meer het antirimpelmiddel Botox. Allergan is van oorsprong ook een Amerikaans bedrijf, maar was al eerder via inversies in Ierland beland.

Die recente manoeuvres heeft de regering-Obama nu aangegrepen om de fusie te dwarsbomen. De buitenlandse fusiepartner mag de Amerikaanse overnames van de afgelopen drie jaar niet meetellen in de waardering - en daarvan had Allergan er nogal wat. Dat betekent dat het buitenlandse bedrijf kleiner wordt, ten opzichte van de Amerikaanse partner die ermee aan de haal wil gaan, en dat de Amerikanen dus eigenaar worden van een veel hoger percentage van de samengesmolten entiteit.

Daarmee werd de transactie voor Pfizer een stuk minder aantrekkelijk. De regering Obama had afgelopen najaar namelijk al besloten dat als de Amerikaanse aandeelhouders voor meer dan 80 procent eigenaar blijven van het gefuseerde bedrijf, dat het dan gewoon als Amerikaans bedrijf wordt gezien - ondanks het buitenlandse hoofdkwartier. Als het Amerikaanse aandeel meer dan 60 procent bedraagt, wordt er ook al wat van het belastingvoordeel afgeknabbeld. In het geval van Pfizer zou het voordeel volgens analisten bijna helemaal verdampen.

De voorgenomen inversie van Johnson Controls lijkt overigens niet in de problemen te komen door de nieuwe regels. Het fusiedoelwit (Tyco) is weliswaar via eerdere inversies ook uit Amerika vertrokken, maar dat is al langer geleden gebeurd.

Op Wall Street steeg het aandeel Pfizer 5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden