Overwerk telt ook mee bij deeltijd-WW

De deeltijd-WW wordt verruimd om te voorkomen dat werknemers die structureel overwerken, zoals veel vrachtwagenchauffeurs, extra de dupe zijn als hun baas een beroep moet doen op de crisismaatregel. Voortaan tellen ook overuren mee in de regeling, waarmee bedrijven gedurende de economische dip hun personeel tijdelijk minder kunnen laten werken met behulp van WW-uitkeringen.

ANP

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakt daartoe woensdag een verruiming van de regeling bekend in de Staatscourant.

Vooral transportondernemingen verenigd in TLN klaagden de afgelopen tijd dat ze niets aan de deeltijd-WW hadden, omdat in de oorspronkelijke regeling werd uitgegaan van een 40-urige werkweek. Een groot deel van hun chauffeurs werkt gemiddeld 55 uur per week. Zij zouden er flink op achteruit gaan als het overwerk niet zou meetellen bij het vaststellen van de hoogte van de WW-uitkering over de uren dat ze minder werken.

Een woordvoerster van Donner benadrukt dat de uren bovenop een 40-urige werkweek wel structureel moeten zijn. Zo moet in de 52 weken, ofwel een jaar, voor aanvraag van deeltijd-WW minimaal sprake zijn van gemiddeld vijf uren overwerk per week.

Eerder deze week werd al bekend dat de minister de regeling voor deeltijd-WW ook op een ander punt aanpast. Voortaan kunnen ook vakbonden klagen bij een meldpunt van Sociale Zaken over werkgevers die op een oneigenlijke manier proberen goedkoop uit te zijn door personeel via deeltijd-WW korter te laten werken.

De vakbeweging had daarop aangedrongen. In de regeling was volgens de vakbonden onterecht de suggestie ontstaan dat alleen werkgevers konden klagen. Het meldpunt is er gekomen na ophef bij een aantal werkgevers, omdat vakbonden alleen meewerkten aan deeltijd-WW als werknemers volledig werden doorbetaald. Inmiddels hebben drie bedrijven geklaagd.

Volgens de minister is het juist de bedoeling om met behulp van WW-uitkeringen personeel tijdelijk minder te laten werken en zo de loonkosten voor bedrijven tijdens de crisis te verlagen. Maar volgens de vakcentrale FNV moet Donner zich niet mengen in hun onderhandelingsvrijheid en worden de loonkosten voor sommige werkgevers al voldoende verlaagd met de WW.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden