Overstap aflossingsvrije naar spaarhypotheek bijna niet meer mogelijk

Overstappen van een aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek is niet meer mogelijk bij de ING en ABN Amro Bank. Bij de Rabobank kan het op de meeste kantoren nog wel, maar ook hier zal het wisselloket nog voor eind december worden gesloten. SNS Reaal biedt tot 8 december de mogelijkheid.

Beeld anp

Dit is vervelend nieuws voor voor iedereen die een volledige of gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek heeft en daar vanaf wil om een restschuld te voorkomen. Met een spaarhypotheek zouden zij het gehele aan de bank verschuldigde bedrag bij elkaar sparen en tegelijk, doordat er over het volledige geleende bedrag rente betaald moet worden, optimaal profiteren van de fiscaal gunstige renteaftrek.

De Tweede Kamer stemde vorige week in met nieuwe hypotheekregels die per 1 januari ingaan. Vanaf 2013 kunnen alleen nog annuïtaire hypotheken worden afgesloten. De banken kiezen ervoor de overstapmogelijkheid naar een spaarhypotheek nu al te blokkeren omdat de tijd om die wissel nog te verwerken, te kort is.

Bijeffect
Het vervallen van de mogelijkheid van switchen tussen aflossingsvrije en spaarhypotheek is een bijeffect van de nieuwe hypotheekregels. Die regels zullen alleen gaan gelden voor starters op de woningmarkt, maar doordat er vanaf volgend jaar nog maar één soort nieuwe hypotheek zal bestaan waarbij de hypotheekrente mag worden afgetrokken, worden bestaande gevallen die willen overstappen beperkt tot die annuïtaire hypotheek.

Niet meer in behandeling
De banken anticiperen op de verplichtingen van de wet door nu al aanvragen niet meer in behandeling te nemen. Een woordvoerder van ING laat weten dat de bank al per 17 november, nog voor de stemming in de Tweede Kamer plaatsvond, is gestopt met het aannemen van overstapverzoeken. De bank heeft de resterende tijd tot 31 december nodig om de bestaande aanvragen te verwerken. De Rabobank laat mensen nog wel overstappen, maar de vraag ernaar is groot, en volgens een woordvoerder zal de mogelijkheid niet 'tot drie dagen voor het einde van het jaar' blijven bestaan. Op sommige kantoren is de oversluittermijn nu al gesloten.

De Vereniging Eigen Huis zegt te zijn overvallen door de snelle besluitvorming in de Tweede Kamer en pleit voor een overgangsregeling van een half jaar zodat huizenbezitters alsnog de kans krijgen de overstap van aflossingsvrij naar spaarhypotheek te maken. Een woordvoerder: 'Niemand wist hiervan, ook de banken en de hypotheekadviseurs niet. Dit is net zoiets als de hypotheekgarantie. Hier is niet over nagedacht.' VEH meent dat coulance nog mogelijk is. 'Zo'n termijn kan gewoon, dat is een kwestie van politieke wil.'

Veel tijd
De banken kunnen zich vinden in het voorstel van de VEH. Tegelijkertijd kiezen de banken nu al eieren voor hun geld door hun diensten aan te passen aan de toekomstige regeling. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar zal daar waarschijnlijk niet stranden. De senaat kan het voorstel niet amenderen, maar wel terugsturen naar de Tweede Kamer. Dat kost echter tijd en die is er niet.

In tegenstelling tot wat in eerdere berichten werd beweerd, worden mensen met een bestaande hypotheek niet verplicht tot het overstappen naar een annuïtaire hypotheek. Alleen de mogelijkheid van het wisselen naar een spaarhypotheek vervalt. Mensen die een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek hebben, behouden diezelfde hypotheek in 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden