Overslag haven Rotterdam weer op niveau topjaar

Na een heel slecht jaar lijkt de Rotterdamse haven snel weer uit het dal te klimmen. Havenbaas Smits is voorzichtig, want de consument wacht af....

Van onze verslaggever John Wanders

ROTTERDAM De haven van Rotterdam heeft zich in de eerste drie maanden van dit jaar opgewerkt uit het economische dal. Met een stijging van 14 procent keerde de overslag terug op het niveau van topjaar 2008.

De jongste overslagcijfers lijken, afgezet tegen die van het beroerde jaar 2009, aan te geven dat het ergste leed geleden is.

President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf klinkt niettemin voorzichtig. Hij verwacht dat de groei zal afvlakken: ‘Omdat de consumenten nog terughoudend blijven en de overheden sterk gaan bezuinigen.’

De hamvraag dit jaar wordt volgens hem of de Rotterdamse haven de forse terugval van de overslag in 2009 in één boekjaar weet te compenseren. Zo ja, dan zou dat volgens Smits ‘een geweldige prestatie’ zijn.

De totale aan- en afvoer in januari, februari en maart bedroeg 107 miljoen ton, tegen 94 miljoen ton in de eerste drie maanden van 2009. Het eerste kwartaal van 2008 – het cijfer waar Smits zich bij zijn vergelijking liever op zegt te richten – werd afgesloten met een totale aan- en afvoerstroom van 105 miljoen ton.

De trend bij ruwe aardolie is licht negatief: een daling van 0,8 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2009.

Dat de overslag van het zogeheten natte massagoed toch een plus laat zien ten opzichte van zowel het eerste kwartaal van 2009 als dat van 2008, is te danken aan de snel groeiende markt van minerale olieproducten (plus 47 procent ten opzichte van 2008).

De aan- en afvoerstroom van containers, vorig jaar flink ingezakt, kwam in het eerste kwartaal weer bijna uit op het niveau van 2008. Het scheelde een procentje. In het eerste kwartaal van 2008 was de Euromax Terminal overigens nog niet in gebruik.

Er zit ook beweging in de markt voor ijzererts, die vorig jaar inklapte door het stilleggen van hoogovens en omvangrijke ertsvoorraden. De groei van 77 procent in de eerste drie maanden van 2010 wijst op herstel, al blijft de ertsoverslag 11 procent achter bij het eerste kwartaal van 2008.

De toename van de aanvoer van ijzererts, tot 9,4 miljoen ton, houdt gelijke tred met de oplopende benutting van de hoogovencapaciteit. Door sluiting van een hoogoven in Luik zal overigens ruim 2 miljoen ton op jaarbasis verloren gaan, verwacht Havenbedrijf Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden