Overschrijding budget UWV verbijstert Kamer

In de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op de nieuwe overschrijdingen bij het reïntegratiebudget van uitkeringsinstantie UWV.

Van onze verslaggevers Bart Dirks en Elsbeth Stoker

In maart van dit jaar bleek al dat de inkoop van reïntegratietrajecten voor mensen in de WW 35 miljoen euro te duur was uitgevallen. Nu blijkt de overschrijding op de begroting van 2010 zelfs uit te komen op 89 miljoen.

‘Dit is onacceptabel en echt niet uit te leggen’, zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. PvdA’er Hans Spekman vindt het nieuws ‘belachelijk’, terwijl VVD-Kamerlid Stef Blok zich ergert aan ‘de zoveelste misser van het UWV’. Afgelopen maanden kwam het UWV al vaker in het nieuws. Zo zouden onder meer werklozen die aan de slag gingen als zelfstandigen gefraudeerd hebben met hun WW. De ombudsman oordeelde echter dat het UWV ze verkeerd had voorgelicht.

Minister Donner (Sociale Zaken) heeft de Inspectie voor Werk en Inkomen gevraagd versneld te onderzoeken wat het UWV doet om de budgetten te beheren. Daarnaast vraagt de minister drie deskundigen om de organisatie tegen het licht te houden. De Tweede Kamer sluit niet uit dat daarna een eigen onderzoek volgt.

Spekman zou het ‘heel gezond vinden’ als de raad van bestuur van het UWV ‘de eer aan zichzelf houdt’. Ook voor Van Hijum zou dat ‘in het uiterste geval’ de consequentie zijn. Beiden hebben ook kritiek op de demissionair CDA-minister. ‘Ik vind het vreselijk om te zeggen, maar hier heeft hij gefaald’, aldus Spekman. De PvdA’er vindt het niet alleen ‘kwalijk’ dat er te veel geld is uitgegeven, maar ook dat het niet is besteed aan ‘de meest kwetsbare groep’.

Een aantal politieke partijen, waaronder de VVD, wil het UWV opheffen. De meeste taken kunnen worden overgenomen door de gemeenten, zoals de uitvoering van de Wajong en de WW, aldus deze partijen.

Het totaalbudget van het UVW voor de inkoop van reïntegratietrajecten komt, inclusief de overschrijding van 89 miljoen euro, op 215 miljoen. Dat bedrag is volgens het ministerie van Sociale Zaken inclusief de toegezegde investeringen voor langdurig werklozen die door de overschrijding in de knel dreigden te komen.

De overschrijding speelde in 2009 tot begin 2010, toen UWV en CWI fuseerden en de werkloosheid snel opliep. ‘Werkcoaches gaven voorrang aan een snelle bemiddeling van werk naar werk boven financiële zorgvuldigheid’, aldus Donner. De overschrijding komt nu pas aan het licht vanwege administratieve problemen.

Donner vindt dat het UWV ‘op tal van terreinen goed werk heeft verricht’, zoals het aan het werk helpen van mensen die door de crisis werkloos zijn geworden. ‘Maar het kan niet zo zijn dat een begroting zo fors wordt overschreden.’

Volgens het UWV kan het begrotingsprobleem door de eigen organisatie worden opgelost en is geen extra geld nodig. Zo is het reïntegratiebeleid aangescherpt. Alleen werklozen die langer dan een jaar werkloos zijn en moeilijk aan werk kunnen komen, krijgen nog een traject aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden