‘Overnemen kost net zo veel banen als splitsen’

AFM dwingt banken tot openheid na lekken...

Van onze verslaggever

amsterdam Een overname van ABN Amro door het consortium van drie banken kost niet meer banen dan een overname door Barclays (ongeveer 24 duizend). Dat schrijft het consortium in een brief aan ABN Amro die maandag op last van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gepubliceerd.

Het banenverlies waar het consortium over rept zou ‘voor een significant deel’ het personeel van de overnemende banken betreffen, Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland. Het consortium wil ABN Amro opknippen.

In de plannen staat dat het Nederlandse deel wordt gekocht door Fortis. ‘De identiteit ABN Amro in de Benelux wordt behouden’, aldus een memo waarin de contouren van een bod worden geschetst. Bronnen rond het consortium zeggen dat het merk ABN Amro niet zal verdwijnen uit Nederland. ‘Het zou heel bizar zijn dat krachtige merk om zeep te helpen’, aldus een betrokkene. Hoe Fortis met twee bankmerken op de Nederlandse markt wil opereren, is echter niet duidelijk. De mogelijkheid tot grote kostenbesparingen is een van de aantrekkelijke kanten van een overname, maar die zijn niet te realiseren als de activiteiten niet in elkaar opgaan.

Het consortium en ABN Amro publiceerden gisteren grote delen van hun correspondentie uit de week voorafgaand aan het weekeinde waarin ABN Amro het bod op LaSalle afwees. Dat deden ze op last van de AFM. Die vindt dat over de voorbije onderhandelingen te veel wordt gelekt naar de media. Beleggers hebben dan niet allemaal gelijktijdig de beschikking over dezelfde informatie.

Uit de gepubliceerde documenten blijkt onder meer dat het consortium ABN Amro wil betalen met 51 miljard euro in contanten op te halen door aandelenemissies) en 21 miljard euro in aandelen RBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden