Overnamestrijd AkzoNobel verhardt: Amerikanen willen nu voorzitter wegsturen

Het overnamegevecht tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG wordt een openlijke oorlog. Een groep aandeelhouders van AkzoNobel, onder aanvoering van Elliott Advisors, wil af van de voorzitter van de raad van commissarissen, Antony Burgmans. Zij hebben het bedrijf opgeroepen daarvoor een buitengewone vergadering van aandeelhouders te beleggen.

De voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel, Antony Burgmans Beeld anp
De voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel, Antony BurgmansBeeld anp

Dat heeft AkzoNobel vanmorgen gemeld. Elliot dreigde al een tijdje deze stap te zetten. De Nederlandse verf- en chemiegigant heeft op zijn beurt melding gedaan bij de AFM over het lekken van prijsgevoelige informatie door deze Amerikaanse aandeelhouder naar PPG, de Amerikaanse concurrent waarmee Akzo al meer dan een maand in een overnamestrijd mee verkeerd.

Elliot Advisors trekt samen op met andere grootaandeelhouders die het niet eens zijn met de opstelling van AkzoNobel in de overnamestrijd tegen PPG. Zij vinden dat AkzoNobel moet gaan praten over een overnamevoorstel van PPG.

AkzoNobel wil niet worden overgenomen en blijft gesprekken daarover weigeren. Het bedrijf roept op zijn beurt Elliott Advisors op helderheid te verschaffen over zijn relatie met PPG, en te vertellen hoe lang de twee partijen al contact hebben. Elliott werd in december 2016 ook aandeelhouder van AkzoNobel, dat kort daarna het eerste overnamevoorstel van PPG op de mat zag ploffen.

AkzoNobel kreeg het verzoek voor de buitengewone aandeelhoudersvergadering afgelopen maandag, laat in de avond, vertelt een woordvoerder. Vervolgens is er door Elliott midden in de nacht een interne e-mail verstuurd naar Gordon Singer, de zoon van Elliott-hedgefondsbaas Paul Singer, die tevens bij een van de investeringsmanagers van AkzoNobel terecht kwam. In die e-mail, in bezit van deze krant, staat dat Elliott het plan heeft Antony Burgmans te bellen, hem onder druk te zetten om toch te gaan praten met PPG.

Als hij voor woensdagavond niet zou instemmen om toch met PPG te gaan onderhandelen dan zouden ze hun verzoek tot een bijzondere aandeelhoudersvergadering gaan lekken naar de media. Ook staat er in die e-mail dat iemand van Elliott met PPG moet gaan bellen om ze alvast in te lichten. PPG zou dan AkzoNobel weer onder druk kunnen gaan zetten om toch aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

Binnen 14 dagen moet AkzoNobel reageren op het verzoek voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering. 'Wij wijzen het verzoek af', aldus een woordvoerder van AkzoNobel.

Lees ook

AkzoNobel-topman Ton Büchner staat voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan.

Twee keer al heeft AkzoNobel de ongevraagde Amerikaanse avances hardhandig afgewezen, maar PPG Industries geeft niet op. Uiterlijk 1 juni ligt er een nieuw bod, of AkzoNobel dat nou leuk vindt of niet.

Het gevecht om AkzoNobel - een analyse.

Allergrootste

Verf- en lakkengigant PPG, de nummer 2 in de wereld, wil AkzoNobel, de nummer 3, overnemen om zo de allergrootste te worden. Al twee keer bracht het Amerikaanse bedrijf een ongevraagd overnamebod uit op AkzoNobel. AkzoNobel-topman Büchner dinsdag in een interview met deze krant: 'Voor de Amerikanen is een bedrijf een object, voor ons een organisatie van vlees en bloed.'

Op 19 april zal Büchner in een strategie-update de aandeelhouders van het Nederlandse verf- en chemiebedrijf moeten zien te overtuigen om niet voor de charmes te vallen van zijn Amerikaanse rivaal Michael McGarry.

null Beeld anp
Beeld anp

Lees ook:

AkzoNobel-topman Ton Büchner staat voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan. (+)

Twee keer al heeft AkzoNobel de ongevraagde Amerikaanse avances hardhandig afgewezen, maar PPG Industries geeft niet op. Uiterlijk 1 juni ligt er een nieuw bod, of AkzoNobel dat nou leuk vindt of niet.

Het gevecht om AkzoNobel - een analyse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden