Overnamenieuws beurt Wall Street op

NEW YORK (ANP) - Op de aandelenbeurzen in New York heerste maandag vrijwel de hele dag een positieve stemming. Maar nog geen half uur voor sluiting sloeg het sentiment om en de koersgraadmeters sloten met verlies. Alleen technologiebeurs Nasdaq bleef uit de rode cijfers.

Beleggers reageerden aanvankelijk gunstig op de aangekondigde overname van kauwgommaker Wrigley door choladeproducent Mars en de belangstelling van superbelegger Kirk Kerkorian in autofabrikant Ford. De handel was rustig in afwachting van in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit op woensdag.

Maar vlak voor het slot kreeg pessimisme de overhand. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 0,2 procent lager op 12.871,75 punten. Dat is een verlies van 20,11 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 1,47 punten (0,1 procent) en sloot op 1396,37 punten. De Nasdaq bleef de koers omhoog varen en sloot 0,1 procent hoger op 2424,40 punten.

Mars

April bleek, ondanks verscheidene teleurstellende bedrijfsresultaten, een goede maand voor de aandelenbeurzen. De S&P 500-index staat op de hoogste stand in circa drie maanden. Maar analisten waarschuwen dat de markt nog niet stabiel is, zoals maandag aan het einde van de handelsdag bleek.

Wrigley deed het goed na het bekend worden van de overname door Mars voor 23 miljard dollar. Het aandeel won maar liefst 23,2 procent. De overname wordt voor een deel gefinancierd door het beleggingsvehikel Berkshire Hataway van multimiljardair Warren Buffet.

Buffets gebrom

De mega-investeerder bleek bereid geld te stoppen in de overname maar gaf op de Amerikaanse televisie een pessimistische inschatting van de situatie waarin de Amerikaanse economie zich bevindt. Volgens hem zou de recessie ,,langer kunnen duren en dieper kunnen zijn dan mensen nu denken''.

Buffets gebrom drong aan het einde van de dag pas door tot de handelaren, die aanvankelijk nog positief reageerden op het nieuws dat belegger Kirk Kerkorian via zijn houdstermaatschappij Tracinda een belang heeft genomen van 4,7 procent in autofabrikant Ford. Kerkorian zou zijn deelname in de op een na grootste autoproducent van de VS, die recent gunstige kwartaalcijfers publiceerde, nog verder willen uitbreiden. Het aandeel Ford steeg maandag met 9,5 procent.

Morgan Stanley

De handel op Wall Street werd maandag gedrukt door pessimisme over de financiële instellingen. De koersen hadden te lijden onder een rapport van zakenbank Morgan Stanley dat voorzag in dalende winsten en lagere dividenduitkeringen van verscheidene branchegenoten. Toch bleven de verliezen beperkt. Bank of America sloot met een verlies van 0,3 procent.

Het aandeel US Airways sprong maandag omhoog met ruim 20 procent. De Amerikaanse beursbedrijf NYSE vroeg de luchtvaartmaatschappij nog voor het slot van de handel om informatie over mogelijk bedrijfsnieuws dat tot de koerswinst had kunnen leidden. Amerikaanse media berichtten maandag dat US Airways fusiebesprekingen voert met United Airlines. De gesprekken zouden al vergevorderd zijn.

Microsoft

Op de Nasdaq-beurs daalde het aandeel Microsoft met 2,8 procent. Verwacht wordt dat de softwaregigant begin deze week een beslissing neemt wat te doen met het bod dat Microsoft eerder dit jaar deed op internetbedrijf Yahoo!. Microsoft zou, na een afwijzing van Yahoo!, een vijandig bod kunnen uitbrengen.

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, komt naar verwachting woensdag met een nieuwe renteverlaging. De Fed verlaagde sinds september vorig jaar het rentetarief, dat inmiddels staat op 2,25 procent. Analisten verwachten dat de Fed deze keer duidelijk maakt dat het voorlopig gedaan is met de verlagingen, die bedoeld waren om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden