nieuwshema

Overname Hema in zicht: Jumbo-familie Van Eerd en Parcom sluiten voorwaardelijke deal met obligatiehouders

Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom hebben een principe-overeenkomst bereikt over de overname van Hema. De twee betalen samen een bedrag tussen 434 en 466 miljoen euro. Ze krijgen acht weken de tijd waarin ze als enige mogen onderhandelen over de aankoop.

Gerard Reijn
null Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Tegelijkertijd kunnen ze de boeken van Hema inzien, en de financiering regelen. De overeenkomst is nog voorwaardelijk, afhankelijk van de uitkomst van het boekenonderzoek, en, zoals bij een doorsnee huizenkoper, onder voorbehoud van financiering. Kopers en verkopers verwachten dat de deal begin volgend jaar rond zal komen.

De ceo van Jumbo, Frits van Eerd, heeft al langer ware banden met Hema. Tegen de Volkskrant zei Van Eerd al eens: ‘Ik heb vaak gedacht: zal ik gewoon heel Hema kopen?’ De familie Van Eerd handelt nu via haar eigen investeringsmaatschappij, Mississippi.

Hema kwam afgelopen zomer in bezit van een groep obligatiehouders (schuldeisers) die samen 600 miljoen euro van Hema tegoed was. Ze verlaagden hun vordering tot 300 miljoen. In ruil voor die aderlating van 300 miljoen euro kregen ze de aandelen in eigendom. Nu blijkt dat die actie de moeite waard was: de aandelen gaan rond 440 miljoen euro opleveren. De schuldeisers lieten zich vertegenwoordigen door de bank Moelis & Company, en dan met name door de Nederlander Peter Kerckhoffs.

Overname Hema door Jumbo is voor alle partijen een win-win-situatie

Hoe eigenaar Marcel Boekhoorn Hema kwijtraakte
Hema is in handen van een verzameling grotendeels buitenlandse schuld­eisers. Voorlopig althans, want een nieuwe verkoop ligt in het verschiet. Wat blijft er over van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam? Zes vragen, zes antwoorden.

Jumbo-topman Frits van Eerd: ‘Het liefst had ik ook nog heel Hema gekocht’
Van een handvol Brabantse buurtsupers naar een miljardenbedrijf met bijna 700 winkels en 90 duizend werknemers; onder leiding van ceo Frits van Eerd (52) rolt supermarktketen Jumbo als een gele golf over Nederland. ‘Ik wil niet alles van tevoren kapot analyseren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden