Overname Bolletje onterecht verboden

De slag om Bolletje had anders moeten aflopen. De overname van de beschuitbakker in 2012 door een bedrijf uit Dordrecht had volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) niet verboden moeten worden.

Een medewerker van Bolletje bekijkt beschuit dat net uit de over komt.Beeld anp

Dat heeft het College donderdag besloten. Drie jaar geleden wilde Continental Bakeries uit Dordrecht Bolletje uit Almelo overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde echter een vergunning af te geven voor die inlijving. De overname zou de concurrentie in de beschuitmarkt beknotten.

Bolletje is bekend van haar merkbeschuit en bakt hetzelfde product ook voor de huismerken van supermarkten. Continental Bakeries bakt onder eigen naam een aantal beschuitvarianten en is ook bekend van de crackers van Haust en de Bussink Deventerkoek.

Als Bolletje zou worden opgeslokt, dan zou daarmee volgens de mededingsautoriteit een dominant bedrijf ontstaan in de wereld van merk- en huismerkbeschuit. Dat zou mogelijk een stijging van de beschuitprijs tot gevolg hebben. In 2014 oordeelde de Rotterdamse rechtbank dat de vergunning voor de overname terecht was geweigerd.

Ander oordeel

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven komt echter tot een ander oordeel. De ACM heeft niet voldoende onderbouwd dat merkbeschuit en huismerkbeschuit behoren tot dezelfde markt. Winkelketens kopen hun huismerk via aanbestedingen. Merkbeschuit wordt ingekocht middels rechtstreekse onderhandelingen met de fabrikant. Daarom is niet aannemelijk gemaakt dat het samengaan van de twee bedrijven zou leiden tot een kartel.

Inmiddels is Bolletje al overgenomen door de Duitse concurrent Borggreve. Contintental Bakeries wilde gisteren geen commentaar geven op de uitspraak, vanwege afwezigheid van de directievoorzitter. Daarmee blijft ook de vraag onbeantwoord of Continental de zaak heeft doorgezet met het oog op een mogelijk samengaan met de Duitse bakker Borggreve, een mogelijkheid waarover eerder werd gespeculeerd.

Een woordvoerder van Bolletje vindt de uitspraak 'interessant om te lezen, maar wij zijn geen partij in dezen. Vooralsnog heeft het oordeel van het College van Beroep geen betekenis voor ons bedrijf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden