Overname BG door Shell kost duizenden banen

De beoogde overname door Shell van gasproducent BG gaat naar verwachting wereldwijd 2800 banen kosten. Dat komt neer op 3 procent van het totale aantal werknemers van het gecombineerde bedrijf, meldde Shell maandag.

door: Redactie
Olieraffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld. Beeld anp
Olieraffinaderij Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste van de wereld.Beeld anp

Shell maakte eerder dit jaar al bekend dat het wereldwijd 7500 arbeidsplaatsen schrapt. Het banenverlies als gevolg van de overname van BG, waarvan de potentiële kostenvoordelen op 3,5 miljard dollar worden geschat, komt daar bovenop.

Shell had afgelopen april een bod gedaan om BG over te nemen. Het overnamebod betrof 47 miljard pond (64,3 miljard euro). De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, was de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar. Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, is in marktwaarde twee keer zo groot als rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten.

De deal moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders, maar lijkt hiermee afgerond. Shell verwacht dat de overname in 2017 mondjesmaat bijdraagt aan de winst per aandeel, gevolgd door een 'sterke' bijdrage in 2018. Het bedrijf gaat er daarnaast vanuit dat het meer onderdelen kan afstoten en voorziet een totaalbedrag daarvoor van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018.

Productiegroei

De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent. De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste niveau in zeventien jaar.

Het bedrijf maakte ook bekend tussen 2017 en 2020 minstens 25 miljard dollar te spenderen aan de inkoop van eigen aandelen. Shell wil over 2015 een dividend uitkeren van 1,88 dollar per aandeel en minstens dat bedrag in 2016.

Tegenslag

Ruim een maand geleden leed Shell nog een historisch kwartaalverlies van 6,1 miljard dollar (5,8 miljard euro). Toch hield Shell vast aan de dividenduitkering aan aandeelhouders. Om de kosten te drukken gingen 1.000 extra arbeidsplaatsen verloren boven op de 6.500 banen die dit jaar al waren geschrapt.

Het verlies van 6,1 miljard (volgens een ruimere definitie zelfs 7,4 miljard) dollar, werd vooral veroorzaakt door het schrappen van offshore olieboringen in Arctisch Alaska en van teerzandprojecten in Canada, beide mede als gevolg van de lage olieprijs.

Het stopzetten van de activiteiten kostte Shell 4,6 miljard dollar aan eenmalige afschrijvingen. Nog eens 3,7 miljard werd afgeschreven wegens waardevermindering door de sinds vorig jaar gehalveerde olie- en gasprijs.

BG Group

BG had een marktwaarde van 31 miljard pond (42,5 miljard euro). In 2014 behaalde BG een omzet van een kleine 20 miljard dollar (18,5 miljard euro) en een operationele winst van 6,2 miljard dollar. Het bedrijf had ruim 5.200 mensen in dienst, in zo'n 24 landen wereldwijd.

BG ontstond in 1997 door de opsplitsing van het gasconcern British Gas. Het deel dat gas en stroom levert aan met name Britse bedrijven en huishoudens, ging verder onder de naam Centrica. BG hield zich bezig met het opsporen en produceren van gas en olie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden