Overname ABN bonus Van Lanschot

Van Lanschot, de oudste onafhankelijke bank van Nederland, profiteert van de overname van ABN Amro Nederland door Fortis. Het aantal nieuwe particuliere klanten voor Van Lanschot is het afgelopen jaar met 7 procent gegroeid, zo maakte de bank donderdag bekend....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Volgens Floris Deckers, de topman van Van Lanschot, is deze stijging een verdubbeling van de groei die er was voor het overnamegevecht om ABN Amro. Deckers meldt dat de gemiddelde vertrekkende ABN Amroklant circa 400 duizend euro aan spaargeld meeneemt naar zijn bank. Hij benadrukt dat dit cijfer ‘erg gevoelig ligt’.

In totaal is het spaarvolume van Van Lanschot in het afgelopen jaar met 3 miljard euro toegenomen. Dit is een groei van 77,5 procent aan spaargeld voor Van Lanschot. In de eerste maanden van dit jaar ziet Deckers tot zijn vreugde dat de trend van overstappende ABN Amro-klanten aanhoudt.

ABN Amro heeft nooit bekend willen maken hoeveel spaargeld de bank heeft verloren. De Rabobank meldde eerder deze maand dat de bank 12 miljard euro aan nieuw spaargeld heeft binnengehaald.

De cijfers van Deckers suggereren dat ABN Amro aan Van Lanschot en de Rabobank samen 15 miljard euro aan spaargeld is kwijtgeraakt.

Volgens Deckers doet Van Lanschot het relatief beter omdat de bank weliswaar vier keer minder nieuw spaargeld kon bijschrijven, maar veel kleiner is dan de coöperatieve bank uit Utrecht.

Overigens stelt Deckers dat niet helemaal letterlijk gesproken kan worden van overstappers, omdat 40 procent van zijn klanten ook een rekening heeft bij ABN Amro. ‘Het is meer dat spaargeld wordt overgemaakt van de ene naar de andere spaarrekening’.

Een Van Lanschot-kantoordirectrice meldt dat het vooral de ABN Amro-klanten zijn met een vermogen tot een miljoen euro. Klanten met een vermogen groter dan een miljoen euro, komen bij ABN Amro in aanmerking voor een betere behandeling en zouden niet ontevreden zijn.

Ondanks de kredietcrisis was 2007 voor Van Lanschot een goed jaar. De bank heeft geen Amerikaanse probleemhypotheken. De bank heeft ook geen ingewikkelde beleggingsinstrumenten als CDO’s (schuldobligaties met onderpand) en SIV’s (speciale investeringsvehikels), waar de grootste brokken vallen in de kredietcrisis. Ook leende de bank geen geld uit aan hedgefondsen. ‘Wij zijn een heel conservatieve bank’, aldus Deckers.

De enige exotische stap die Van Lanschot vorig jaar zette was dat veel hypotheken verhandelbaar werden gemaakt door ze te securiseren. Van Lanschot verkocht de hypotheken niet, maar verpakte ze zo dat ze als onderpand voor leningen gegeven kunnen worden, mocht dat nodig zijn. De Rabobank heeft vorig jaar een vergelijkbare stap gezet, om toegang te houden tot krediet. Van Lanschot bouwt de hypothekenportefeuille af omdat er weinig aan te verdienen is volgens Deckers.

De koers van Van Lanschot daalde donderdag met 1,80 op 66 euro, vanwege de mededeling dat door de kredietcrisis de inkomsten uit provisies onder druk staan. Sinds de overname van Kempen en Co haalt Van Lanschot meer omzet uit provisie dan uit rente-inkomsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden