Overleg WTO over vrijhandel afgebroken

De Wereldhandelsorganisatie WTO is er maandag niet in geslaagd het overleg over een vrijere wereldhandel nieuw leven in te blazen....

ANP

Drie maanden geleden liep een belangrijke ministersconferentie in de Mexicaanse badplaats Cancún uit op een fiasco. De WTO-landen probeerden toen overeenstemming te bereiken over het afbouwen van handelsbelemmerende maatregelen, vooral in de landbouw. Door subsidies die westerse boeren krijgen, kunnen hun collega's uit ontwikkelingslanden hun producten in rijke landen nauwelijks kwijt.

De ministers gaven hun ambtenaren na Cancún opdracht om op 15 december een compromis klaar te hebben, dat als startpunt moest fungeren voor verdere onderhandelingen. Maar zelfs dat bleek niet haalbaar, zo moest WTO-directeur Supachai Panitchpakdi beamen.

'We zijn nog niet zover, maar we moeten ons daardoor niet laten ontmoedigen', verklaarde Supachai na de bijeenkomst, waaraan de ambassadeurs van 146 lidstaten van de handelsorganisatie deelnamen. Supachai gaat ervan uit dat er begin 2004 weer mogelijkheden zullen zijn om toch verder te komen. Volgens eerdere afspraken moet er eind 2004 overeenstemming zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden