Overleg over belasting goed doel

De overheid gaat overleg voeren met goede doelen over invoering van een systeem van certificering. Het ministerie van Financiën wil op deze wijze de fiscale controle van filantropische instellingen aanscherpen....

Het ministerie van Financiën heeft lang gestudeerd op een discussienota voor de sector van goede doelen. Toen begin dit jaar het schenkingstarief van goede doelen werd verlaagd van 11 procent naar 8 procent, zegde staatssecretaris Joop Wijn van belastingzaken een discussienota toe over de controle op goede doelen.

Bij de Belastingdienst zijn circa 16 duizend filantropische instellingen en verenigingen geregistreerd. Zij hoeven over hun inkomsten uit schenkingen, vanaf een bepaald drempelbedrag, slechts 8 procent belasting te betalen. Wijn wil een systeem van certificaten invoeren waarbij meer controle bestaat of een goed doel wel recht heeft op het nieuwe, lage belastingtarief.

Over de invoering van een systeem van certificering wil Wijn nu overleg gaan voeren met de sector. Het ministerie denkt daarbij aan instelling van een keurmerk. Er bestaat al een keurmerk voor fondsen die geld bij donateurs werven; het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Slechts enkele honderden grote goede doelen maken gebruik van het CBF-keurmerk.

Directeur Gosse Bosma van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) zegt klaar te zijn voor overleg met het ministerie. ‘Wij zijn voor een werkbaar systeem van fiscale controle’, zegt Bosma. ‘We hebben lang moeten wachten op deze notitie en streven ernaar snel spijkers met koppen te slaan.’

Het voorstel voor een nieuw certificaat komt aan de vooravond van publicatie van een code voor goed bestuur bij goede doelen. Een commissie onder leiding van SER-voorzitter Herman Wijffels zal dinsdag nieuwe spelregels presenteren voor het bestuur van goede doelen. De commissie werd ingesteld nadat commotie ontstond over het salaris van de medische directeur van de Hartstichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden