Overheidstekort 2013 naar beneden bijgesteld

Het overheidstekort en de overheidsschuld over 2013 komen volgens de nieuwste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lager uit dan in de eerste raming die in maart werd gepubliceerd. Het tekort bedroeg vorig jaar 2,3 procent.

Beeld anp

Daarmee ligt het nog verder onder de Europese 3-procentsnorm dan in de eerste raming, die in maart op 2,5 procent uitkwam. Dat meldde het CBS vandaag.

Daarnaast blijkt uit de tweede raming van het CBS dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 0,6 procent is gekrompen ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt uit een tweede raming van het CBS. Medio mei werd voor die periode nog een krimp met 1,4 procent gemeld. Sindsdien heeft het CBS echter nieuwe richtlijnen ingevoerd voor de berekening van de omvang van de economie.

Een belangrijk verschil is dat de aardgassector, die door de zachte winter een relatief zwak eerste kwartaal kende, nu minder gewicht in de schaal legt. Ook nieuwe gegevens over de horeca en zakelijke dienstverlening hebben de tweede raming beïnvloed. Die sectoren blijken het in de eerste maanden van 2014 beter te hebben gedaan dan eerder op grond van een beperktere hoeveelheid gegevens werd verondersteld. In welke mate de twee genoemde factoren hebben bijgedragen aan de bijstelling van het krimpcijfer, vermeldt het CBS niet.

Stijging inkomens
Het CBS meldt ook dat in het eerste kwartaal van dit jaar de inkomens van Nederlandse huishoudens met gemiddeld 0,2 procent zijn gestegen. Het is de eerste toename in twee jaar tijd. De inkomens bestaan, naast lonen, ook uit andere inkomsten zoals uitkeringen, inkomens van zelfstandigen en inkomens uit vermogens.

De kleine groei in de eerste 3 maanden van het jaar komt volgens het statistiekbureau vooral door hogere inkomsten uit vermogens zoals dividenden. Daarnaast namen ook de ontvangsten aan sociale uitkeringen en de inkomens van zelfstandigen iets toe. De schuld van huishoudens nam in het eerste kwartaal af met 2,4 miljard euro. Dat kwam vooral doordat de hypotheekschulden met 1,8 miljard euro afnamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.