Overheidsbedrijf verliest 209 miljoen door riskante financiële producten

Het grootste slibverwerkingsbedrijf van Europa is in grote financiële problemen geraakt door riskante financiële producten, zogeheten derivaten, af te sluiten. Het overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) heeft in 2006 voor 270 miljoen euro van dit soort verzekeringen afgesloten. Deze zijn door de financiële crisis driekwart van hun waarde kwijtgeraakt en nog maar 61 miljoen waard.

Screenshot van de site van SNB Beeld
Screenshot van de site van SNB

Hierdoor wordt het eigen vermogen van SNB in een klap negatief. Dit blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

SNB, dat eigendom is van vier waterschappen, is niet de eerste semi-publieke organisatie die door het afsluiten van complexe financiële producten in de problemen komt. Eerder dit jaar kwam Vestia in grote nood toen bleek dat de woningcorporatie op grote schaal riskante renteverzekeringen had afgesloten.

Net als bij Vestia waren de financiële instrumenten bij SNB juist bedoeld om de risico's te beperken. Bij SNB, met een omzet in 2011 van 28 miljoen euro, speelde ook een ander motief mee voor het afsluiten van de derivaten; het overheidsbedrijf kon er 19 miljoen euro mee verdienen.

Technisch failliet
Het verlies van SNB is net als bij Vestia een papieren verlies dat dit jaar, door verscherpte boekhoudregels, in de jaarrekening zal worden opgenomen. Het verlies heeft tot gevolg dat het eigen vermogen van SNB - 91 miljoen euro groot - in een klap wordt weggevaagd, waarna het bedrijf technisch failliet is. Deutsche Bank, dat de derivaten heeft verkocht, kan daardoor het contract opzeggen of SNB dwingen het eigen vermogen aan te zuiveren.

Marcel Lefferts, algemeen directeur van SNB, geeft aan 'in gesprek' te zijn met zowel de accountant als Deutsche Bank. Hij gaat nog steeds uit van een goede afloop. 'Er is geen reden te twijfelen aan de liquiditeit en de solvabiliteit van SNB.' Als er geen grote ongelukken gebeuren op de financiële markten, kan de waarde van de derivaten zich herstellen voordat ze in 2017 aflopen, denkt hij.

Een woordvoerder van Deutsche Bank laat weten geen commentaar te geven 'op vertrouwelijke zaken die klanten betreffen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden