Overheid VS helpt huiseigenaren

De Amerikaanse overheid heeft dinsdag een omvangrijk plan gepresenteerd om de hypotheeklasten van in de problemen geraakte huiseigenaren te verlagen. De maatregelen moeten voorkomen dat honderdduizenden Amerikanen met een lening van de genationaliseerde hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac hun huis verliezen.

ANP

De plannen voorzien in soepeler betalingsvoorwaarden voor huiseigenaren die meer dan 38 procent van hun maandsalaris kwijt zijn aan hypotheeklasten en die al meer dan 90 dagen niet aan hun verplichtingen hebben voldaan. Zij zouden in aanmerking komen voor een lagere rente of een langere looptijd van de lening. Het totaal verschuldigde bedrag wordt niet verlaagd.

Fannie Mae en Freddie Mac zijn goed voor bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Samen zijn ze eigenaar of staan ze garant voor ruim 5 biljoen dollar aan uitstaande hypotheken. In september werden beide instellingen door de Amerikaanse overheid van de ondergang gered en genationaliseerd.

‘Met dit plan kunnen we het aantal onnodige huisonteigeningen drastisch beperken en getroffen huiseigenaren voorzien van een lening die ze kunnen betalen’, aldus James Lockhart, de bewindvoerder van beide hypotheekverstrekkers. Volgens Lockhart is het aantal gedwongen huizenverkopen de afgelopen twee jaar met 150 procent gestegen. ‘Dat schaadt gezinnen, buurten en de hele huizenmarkt. Die neerwaartse spiraal moeten we stoppen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden