Overheid regelt WAO goedkoper

De WAO wordt per werknemer mogelijk 233 euro per jaar duurder als verzekeraars de arbeidsongeschiktheidswet gaan uitvoeren. In totaal is commerciële uitvoering maximaal 1,6 miljard euro duurder dan het in publieke handen laten van de WAO....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit blijkt uit vertrouwelijke offertes die de verzekeraars en de publieke uitvoerder UWV aan minister De Geus van Sociale Zaken hebben uitgebracht.

Het kabinet wil de WAO moderniseren. Onderdeel van dat plan is dat verzekeraars aan werkende, gedeeltelijk arbeidsgeschikten die sterk in loon achteruit gaan, vijf jaar lang een uitkering betalen. Het kabinet wil daarover vandaag een besluit nemen, maar verdaagt dat besluit mogelijk nu de offertes binnen zijn.

Het UWV is minimaal 890 miljoen euro en maximaal 1,6 miljard euro goedkoper. In hun voorstel aan het kabinet schrijven verzekeraars dat zij een premie van 1,5 tot 1,9 procent nodig hebben om de uitkeringen te betalen. De premie wordt geheven over 175 miljard euro. Dat betekent dat de kosten bij privatisering variëren van 2,65 miljard tot 3,33 miljard euro.

Het UWV, dat nu als overheidsbedrijf onder meer de WAO en de werkloosheidswet WW uitvoert, heeft De Geus een eigen offerte gestuurd. Het UWV komt uit op 1,1 procent premie voor vijf jaar uitkering aan werkende gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Dat betekent dat uitbetaling van de uitkeringen door het UWV 1,76 miljard euro zou kosten.

Volgens de kabinetsplannen blijft het UWV hoe dan ook de WAO-keuringen doen. Een grote kostenbesparing die het UWV heeft ten opzichte van verzekeraars betreft de 'dossieroverdracht'. Het UWV volgt steeds of de verzekeraar voldoende doet om de uitgevallen werknemer aan een baan te helpen. De verzekeraars moeten daar eerst een organisatie voor opbouwen.

Daarnaast heeft het UWV een bestaande organisatie, waar verzekeraars ieder voor zich een uitvoeringsclub moeten opzetten. Ook heeft het UWV geen winstoogmerk, zoals de commerciële verzekeraars. Het is niet bekend hoe groot de winstmarge is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden