Overheid moet meer aandacht besteden aan import

De overheid en het bedrijfsleven moeten eens wat meer aandacht besteden aan import. Dat vindt de Kamer van Koophandel.

Beeld anp

Politiek en werkgeversorganisaties bezingen eindeloos de lof van de export en tuigen de ene handelsmissie na de andere op, terwijl de import er bekaaid vanaf komt. Dat terwijl slim en goedkoop importeren steeds belangrijker wordt voor de economie.

Daarbij gaat het de Kamer van Koophandel niet alleen om het importeren van kant-en-klare producten, zoals sinaasappels, telefoons of auto's, maar met name om de zogeheten halffabricaten: uit het buitenland ingevoerde onderdelen of tussenvormen van producten waaraan in Nederland waarde kan worden toegevoegd, waarna ze weer kunnen worden geëxporteerd.

Bedrijven als DAF Trucks, ASML en Philips halen veel onderdelen uit het buitenland, voor ze hun producten weer aan het buitenland verkopen. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse import bestaat uit halffabricaten en tussenproducten, blijkt uit CBS-cijfers.

Nodig

'We hebben het altijd maar over de export, maar import is inmiddels net zo belangrijk', zegt Marc Groothuijse van de Kamer van Koophandel. Nederlandse bedrijven hebben steeds meer import nodig om producten te maken die ze kunnen exporteren. Voor een euro export was in 1988 gemiddeld 48 eurocent aan import nodig, in 2013 was dat toegenomen tot 61 eurocent.

Dat komt mede omdat bedrijven hun productieproces in steeds kleinere stukjes opknippen, en elk stukje laten uitvoeren in het land waar dit het efficiëntste kan. Producten zijn daardoor allang niet meer 'Made in Holland', maar eerder 'Made in the world', zoals ook het Centraal Bureau voor de Statistiek opmerkt.

Deze versplintering maakt landen afhankelijker van elkaar, en heeft ook het belang vergroot voor landen om een schakelpositie te verwerven in de mondiale productieketens. 'De traditionele focus op export als maatstaf voor groei en concurrentiekracht wordt in toenemende mate als een eenzijde aanpak gezien.'

Rompslomp

Volgens econoom Bart Los (Rijksuniversiteit Groningen), gespecialiseerd in mondiale productieketens, zou de overheid de administratieve rompslomp rond importeren tot een minimum moeten terugdringen. Ook zou de overheid meer moeten stimuleren dat buitenlandse bedrijven een deel van hun productie in Nederland laten uitvoeren, wat weer extra banen en inkomens oplevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden