Update

Overeenkomst Spyker en Hawtai gaat niet door

Autofabrikant Spyker, eigenaar van Saab, heeft de overeenkomst voor een strategische samenwerking met de Chinese Hawtai Motor Group die op 3 mei werd ondertekend, geschrapt. Dat maakte Spyker donderdag bekend.

ANP/Redactie
Victor Muller, topman van Spyker, en Zhang Xiugen, de baas van de Hawtai Motor Group, schudden elkaar de hand op 3 mei. Beeld reuters
Victor Muller, topman van Spyker, en Zhang Xiugen, de baas van de Hawtai Motor Group, schudden elkaar de hand op 3 mei.Beeld reuters

Spyker en Hawtai blijven wel in gesprek en kunnen alsnog tot een akkoord komen. De overeenkomst met Hawtai was afhankelijk van een aantal voorwaarden, waaronder toestemming van diverse belanghebbenden. Het Chinese bedrijf is er niet in geslaagd aan die voorwaarden te voldoen. Door het afketsen van de deal is de toekomst van Spyker, en daarmee van Saab, weer onzekerder geworden.

De samenwerking met Hawtai was nodig om de productie van Saab, die al weken stilligt, weer op te starten.

150 miljoen
De Chinezen zouden 150 miljoen investeren in het moederconcern van Saab, zo maakte Spyker bekend op 3 mei.

Hawtai zou voor 120 miljoen euro een belang van 29,9 procent in Spyker nemen. Daarnaast was er een lening van 30 miljoen euro afgesproken. Ook zouden de bedrijven gaan samenwerken op het gebied van productie, technologie en distributie.

Op dezelfde dag dat de deal met de Chinezen wereldkundig werd gemaakt, werd ook bekend dat investeringsfonds Gemini Investment Fund nog eens 30 miljoen aan Spyker zou lenen. En Saab zou zelf een aanvraag indienen voor uitbetaling van 29,1 miljoen euro aan leningen van de Europese investeringsbank EIB. Met al dat geld zou de productie bij Saab weer opgestart kunnen worden, maar dan moesten de leveranciers en Saab er ook nog uitkomen.

Vastgoed
Ook wilde Saab nog toestemming van de EIB om vastgoed te mogen verkopen, wat weer kapitaal zou vrijmaken. Spyker, dat op termijn Saab Automobiles moet gaan heten, liet donderdag weten dat op al die fronten nog gesprekken worden gevoerd.

Door de deal met Hawtai zou Spyker niet alleen van vers geld worden voorzien, maar ook vaste voet aan de grond krijgen in China. Spyker zegt nu ook met andere Chinese bedrijven te praten over financiële steun en uitwisseling van technologie.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden