Overdag kantoorklerk, 's avonds barman - SER vraagt aandacht overheid voor groeiend aantal combinatiebanen

Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland groeit de groep mensen die meerdere banen combineren. Overdag werken zij bijvoorbeeld op kantoor en 's avonds en in het weekend klussen zij bij als nachtportier of barman. Volgens een rapport dat de Sociaal Economische Raad (SER) naar buiten bracht, zijn er in ons land ruim 600 duizend multi-jobbers. Een stijging van 3 procent sinds 2007.

Vooral in de zakelijke dienstverlening (onder andere uitzendbureaus), horeca, recreatie, zorg en welzijn en het onderwijs werken veel mensen met dubbele banen.Beeld anp

Volgens de SER hebben veel mensen een dubbele baan uit bittere noodzaak. Het hooghouden van verschillende balletjes blijkt hun zwaar te vallen en hun persoonlijke ontwikkeling lijdt eronder. De SER waarschuwt dat er meer aandacht voor deze groep moet komen. De regelgeving omtrent het hebben van een dubbele baan is niet toereikend en de administratie is te ingewikkeld en tijdrovend.

Vooral in de zakelijke dienstverlening (onder andere uitzendbureaus), horeca, recreatie, zorg en welzijn en het onderwijs werken veel mensen met dubbele banen. In sommige van deze sectoren lopen er zelfs projecten om het combineren van banen aan te moedigen, zoals het project 'hybride docenten' in het onderwijs. Hierbij combineren docenten het lesgeven met werken bij een bedrijf. Een project van PostNL en Veolia is in 2015 na een jaar vroegtijdig stopgezet. Het combineren van werk voor deze twee bedrijven bleek te veel praktische problemen op te leveren.

Een groot deel van de groep banencombineerders bestaat uit zelfstandigen. Zij zeggen de afwisseling fijn te vinden en hebben vaak een gemiddeld inkomen. Daarnaast kiezen ze zelfs vaak voor het uitoefenen van verschillende functies omwille van hun persoonlijke of professionele ontwikkeling of om te sparen voor extra's. Het probleem ligt bij de groep banencombineerders die verschillende deeltijdbanen moeten combineren om rond te komen. En vaak lukt dat maar net. De huishoudens waarin iemand banen combineert, hebben namelijk vaker een inkomen rond het minimum dan huishoudens waarin mensen één baan hebben.

Loonheffingskorting

Flexibele contracten lijken deels de aanstichter van combinatiebanen, blijkt uit het rapport van de SER. Het flexibele contract biedt niet genoeg financiële zekerheid. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016 nam volgens het CBS het aantal flexwerkers met 2,5 procent toe tot 3 miljoen. Een tweede functie aannemen is populairder bij mensen met een flexibel contract en wordt niet alleen gezien als bijverdienste, maar ook als risicospreiding. Deze spreiding van werk heeft echter ook veel negatieve gevolgen. Werkgevers geven enerzijds meer flexibele contracten uit, maar drukken ze anderzijds met een concurrentiebeding op de rem voor werknemers die het werk willen combineren met een andere baan.

Afwisseling

Tweederde van de combineerders is tevreden met hun situatie en zegt te houden van de afwisseling die het combineren van banen biedt. Een op de zes heeft een voorkeur voor één baan in loondienst, een op de zes voor één baan als zelfstandige. Voor de werknemers en betrokken werkgevers uit de eerste categorie levert het combineren van banen economische en maatschappelijke meerwaarde op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden