‘Outsider krijgt wél een kans bij vakbond'

Hoe krijgen we meer jongeren bij de vakbond, dat is de vraag. ‘Ze hebben een totáál verwende opstelling.’..

‘Volgens mij zijn álle jongere vakbondsleden hier vandaag vertegenwoordigd’, zegt een oudere heer met das cynisch. Het is vlak voordat Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), dinsdag zijn Henri Polaklezing houdt.

Het gaat in het vakbondsmuseum De Burcht vooral over jongeren, die niet bepaald warmlopen voor een lidmaatschap van de vakbond. De zaal wordt gedomineerd door grijzende mannen, de jongeren zitten op de achterste rij.

Rinnooy Kan houdt een pleidooi voor het poldermodel (‘We realiseren ons onvoldoende hoe bijzonder dat is’) en ageert in zijn lezing tegen de kritiek van die jongeren en andere ‘outsiders’ – flexwerkers, ouderen, allochtonen. Jonge, ontevreden vakbondsleden richtten in 2006 het Alternatief voor Vakbond op, omdat zij vonden dat de bestaande bonden te weinig oog hadden voor hun belangen.

‘Die kritiek deel ik niet’, zegt Rinnooy Kan aan de hand van een aantal voorbeelden. Zo stelde de SER – het belangrijkste adviesorgaan van de overheid op sociaal-economisch gebied – een Jongerenpanel in. De bestaande vakbonden hebben jongerenafdelingen, de SER schrijft lijvige rapporten over de belangen van jonggehandicapten. Kan: ‘Die vermeende outsiders krijgen royale kansen om zich in het overleg te mengen.’

Maar waar blijven ze dan, die jongeren? Volgens FNV-jongerenvoorzitter Judith Ploegman (31), moeten de vakbonden ouderwets ‘propaganda maken’. Successen veel beter uitventen.

En er valt nog veel te vechten, zegt de bevlogen Ploegman. ‘Wat er in sommige supermarkten gebeurt, is immoreel. Jongeren krijgen tijdelijk contract op tijdelijk contract. Ik leg me niet neer bij wat ik daar heb gezien!’

Alle bevlogenheid ten spijt, de debatdeelnemers – behalve Ploegman en Rinnooy Kan zijn dat de voorzitter van CNV Jongeren, FNV-voorzitter Agnes Jongerius en CNV-bestuurder Yvon van Houdt – komen er niet uit. Jongerius slaakt een diepe zucht. Van Houdt: ‘Jongeren zijn best geïnteresseerd in solidariteit, maar kijken vooral: what’s in it for me?’ Kortom: waarom zou je betalen aan een vakbond als het toch wel voor je geregeld wordt?

Een vrouwelijke ambtenaar op Sociale Zaken kan het na anderhalf uur niet meer aanzien. ‘Ik heb al mijn jonge collega’s bij de vakbond geprobeerd te krijgen, maar ze hebben een totáál verwende opstelling. De vakbond gaat ten onder aan het eigen succes. Jongeren wensen zich er niet in te verdiepen. Het zijn freeriders!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden