‘Ouders moeten op woensdag werken’

De wachtlijsten in de naschoolse opvang zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen als ouders bereid zouden zijn op woensdag en vrijdag te gaan werken....

Ook stelt de KBO voor schoolbesturen de zeggenschap te geven over de financiering en de bestemming van de schoolgebouwen. ‘Dat maakt scholen slagvaardiger om het probleem van de wachtlijsten samen met kinderopvangondernemers op te lossen’, aldus KBO-voorzitter Theo Joosten.

De KBO loopt vooruit op de aanbevelingen van de Taskforce BSO die vandaag worden gepresenteerd. De Taskforce, onder leiding van oud-staatssecretaris Bruno Bruins, onderzocht de wachtlijstproblematiek in opdracht van staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs.

Scholen zijn sinds dit schooljaar verplicht voor- en naschoolse opvang aan te bieden als ouders daarom vragen. Al voor de zomer werd duidelijk dat scholen niet aan de explosief stijgende vraag zouden kunnen voldoen. Volgens de MOgroep, de grootste werkgeversorganisatie in de kinderopvang is voor 13 procent van de kinderen geen plek op de naschoolse opvang. De belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang BoinK zegt dat ‘ten minste tienduizend kinderen’ in de kou staan. Exacte cijfers ontbreken echter.

Staatssecretaris Dijksma (PvdA) moet donderdag verantwoording afleggen in de Tweede Kamer. Een kamermeerderheid eist dat zij de wachtlijsten voor de herfstvakantie heeft opgelost. Een mission impossible volgens alle betrokkenen.

Het schooljaar is pas maandag voor alle Nederlandse basisscholen begonnen. Vandaar dat pas nu kan worden geïnventariseerd hoe het er werkelijk voorstaat met de wachtlijsten voor de naschoolse opvang. ‘De feitelijke vraag wordt pas zichtbaar als ouders die op een wachtlijst staan, die plek daadwerkelijk opeisen’, zegt Michiel Bigman, directeur van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Tot de resultaten van een inventarisatie onder de 5.500 schoolleiders van basisscholen bekend zijn – naar verwachting over twee tot drie weken – wil Bigman zijn vingers niet branden aan ‘gegoochel met getallen’. Volgens Gjalt Jellesma van BoinK is het ‘volstrekt onmogelijk’ om de wachtlijsten binnen een paar weken weg te werken. Hij spoort de overheid aan eerst een nulmeting uit te voeren. ‘Dan kun je eens rustig beleid maken.’

Ook de schoolleiders, verenigd in de AVS, noemen de politieke druk om naschoolse opvang per direct op te eisen ‘paniekvoetbal’. Volgens Bigman hebben scholen te weinig tijd, geld en bevoegdheden gekregen om de motie Van Aartsen/Bos – die een eind moest maken aan het ‘gesleep’ met kinderen van school naar clubjes – uit te voeren. ‘Nu is er dus een spanning tussen de gewekte verwachting bij de ouders en de realiteit. Ouders dachten dat ze hun kind op school zouden achterlaten waar allerhande creatieve dingen met hun kind zouden worden ondernomen. De realiteit is dat 90 procent van de scholen de opvang heeft uitbesteed aan commerciële kinderopvangorganisaties. Dat was niet het ideaalbeeld.’

Ook Joop Vlaanderen, manager van de Vereniging van Openbare en Algemeen Toegankelijke Scholen (VOS/ABB), gelooft niet in ‘lapmiddelen’. Er moeten ‘structurele’ oplossingen komen voor het tekort aan personeel en het gebrek aan huisvesting. Voor het personeelstekort ziet hij een oplossing door de inzet van onderwijsassistenten. ‘Daarvan lopen er nu ongeveer 2.500 werkloos rond.’

De MOgroep pleit vooral voor een soepeler opstelling van gemeenten op het gebied van vergunningen en bestemmingsplannen. Op de lange termijn moeten volgens de MOgroep schooltijden beter aansluiten op werktijden zodat de druk op de naschoolse opvang beter over de week wordt verdeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden