Ouderen sneller weg bij ontslagronden

Het principe dat bij ontslagronden degenen die het kortst in dienst zijn er het eerst uitvliegen, gaat op de helling....

Van onze verslaggever

Ervoor in de plaats komt het ‘afspiegelingsprincipe’. Werknemers die een bepaalde functie vervullen worden in geval van ontslagronden in leeftijdsgroepen onderverdeeld, waarna per groep de werknemers die het kortst bij het bedrijf werken als eerste voor ontslag in aanmerking komen. De Geus wil hiermee verschillende groepen werknemers beter beschermen.

Het lifo-stelsel werkt in de praktijk vooral in het voordeel van oudere werknemers. Het bedrijfsleven klaagde nogal eens over de starheid van het stelsel. Volgens de Geus is de nieuwe regeling ‘in het belang van een evenwichtige leeftijdsopbouw en de vertegenwoordiging van verschillende groepen van werknemers in een bedrijf.’ Het ontslagbesluit waarin het einde van de lifo-regeling is opgenomen treedt op 1 maart aanstaande in werking.

Ook nieuw in het ontslagbesluit is de beperking van de rol van het Centrum van Werk en Inkomen (CWI). Als een bedrijf met de vakbonden afspraken heeft gemaakt over collectieve ontslagronden waarbij twintig werknemers of meer zijn betrokken, zal het CWI daar geen toets meer op doen. Het voormalige Arbeidsbureau zal echter wel controleren of in deze sociale plannen het nieuwe afspiegelingsbeginsel juist is toegepast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden