Ouderen krijgen stem in pensioenfondsen

De gepensioneerden krijgen stemrecht in de besturen van de fondsen en beslissen dan mee over premiehoogte en de hoogte van de pensioenen....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit zijn vakbeweging, werkgevers en de ouderenorganisaties donderdag overeengekomen. Het akkoord is een doorbraak. Ouderen hebben nog geen eigen vertegenwoordiging in de pensioenfondsen.

Die worden bestuurd door werkgevers en werknemers. De afgevaardigden van de werknemers, meestal de vakbeweging, worden geacht de gepensioneerden te vertegenwoordigen.

De ouderenorganisaties verwijten werkgevers en werknemers echter de pensioenproblemen op hen af te wentelen. De afgelopen jaren waren premies voor werkgevers en werknemers laag dankzij fraaie beleggingsopbrengsten van de pensioenfondsen. Door de sterk gedaalde beurskoersen stijgen de premies en worden de pensioenen vrijwel niet verhoogd. Ouderen vinden dat de premies eerst kostendekkend moeten zijn voordat hun koopkracht wordt aangetast.

Volgens het akkoord kunnen ouderenorganisaties een even redig aantal zetels krijgen. Als bijvoorbeeld 80 procent van de deelnemers werkt en 20 procent gepensioneerd is, kunnen ouderenorganisaties eenvijfde van de werknemerszetels krijgen. Het conceptakkoord wordt de komende weken voorgelegd aan de achterbannen.

Partijen gaan ervan uit dat wetgeving over medezeggenschap nu van de baan is. Wel pleiten zij voor wetgeving die verzekeraars dwingt tot zeggenschap voor ouderen die hun pensioen bij hen hebben ondergebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden