Oud VNO-leider Wientjes commissaris bij KPMG

KPMG heeft oud-werkgeversvoorman Bernard Wientjes aangesteld als voorzitter van de raad van commissarissen. Het door affaires geplaagde accountantskantoor benoemt ook ex-VVD-Kamerlid Laetitia Griffith en Jan Maarten Slagter, oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, in de raad.

Steven van Schilfgaarde, voormalig financieel topman KPN. Beeld ANP
Steven van Schilfgaarde, voormalig financieel topman KPN.Beeld ANP

Dat heeft KPMG dinsdag bekendgemaakt. Ook de voormalige financieel directeur van KPN, Steven van Schilfgaarde, schuift voor een periode van vier jaar aan in de raad van commissarissen. Het accountantskantoor denkt voor de zomer nog een vijfde commissaris aan te stellen. 'Deze kandidaat zal een sterk sociaal-maatschappelijk profiel hebben met een accent op duurzaamheid', aldus het bedrijf.

KPMG stelde eerder al oud-ING-topman Jan Hommen aan om orde op zaken te stellen na een reeks affaires. Zo hielpen KPMG-accountants hun klant Ballast Nedam met het omkopen van buitenlandse ambtenaren. Daarvoor trof KPMG een schikking van 7 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Ook was KPMG betrokken bij affaires rond Imtech en SBM Offshore.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker en Bernard Wientjes. Wientjes: accountants moeten vertrouwen wekken. Beeld ANP
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker en Bernard Wientjes. Wientjes: accountants moeten vertrouwen wekken.Beeld ANP

Uitdaging

'De gehele sector, en KPMG specifiek, staat voor een bijzondere uitdaging', reageert de 71-jarige Bernard Wientjes, door de Volkskrant diverse keren uitgeroepen tot invloedrijkste Nederlander, op zijn benoeming. 'De samenleving wil zien dat accountants hun rol als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer waarmaken. Dat vergt een enorme inspanning, waarbij mijn nieuwe collega's en ik het als een belangrijke opdracht beschouwen daaraan een bijdrage te leveren', aldus de vroegere VNO-NCW-topman en badkuipenverkoper.

Dat KPMG alleen mensen van buiten het bedrijf aanstelt als commissaris is bewust, aldus het accountantskantoor. Tot nu toe waren de commissarissen altijd partners bij KPMG, dat te boek stond als een gesloten bolwerk. De raad van commissarissen houdt niet alleen toezicht op het reilen en zeilen binnen het bedrijf, maar benoemt onder meer ook de raad van bestuur en gaat bovendien over de hoogte van de bonussen van KPMG-bestuurders.

Ayaan Hirsi Ali en Laetitia Griffith, staatsraad Raad van State. Beeld ANP
Ayaan Hirsi Ali en Laetitia Griffith, staatsraad Raad van State.Beeld ANP

Veranderingen

De benoeming van Jan Maarten Slagter (1969) springt in het oog. De voormalige beleggersvoorman vocht in het verleden namens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) menig robbertje uit met zijn toekomstige werkgever. Slagter was eerder correspondent in Londen voor het Financieele Dagblad. Slagter is tegenwoordig ook lid van de commissie Kapitaalmarkt bij toezichthouder AFM.

Laetitia Griffith (1965) is sinds 2012 staatsraad voor de Raad van State. Ook is Griffith commissaris bij Nuon. Ze zat eerder in de Tweede Kamer voor de VVD en werkte bij het ministerie van Justitie. Griffiths collega-commissaris bij KPMG, Steven van Schilfgaarde (1964), was ad interim financieel topman bij KPN en is sinds 2007 bestuurslid van het KPN Ondernemingspensioenfonds.

'Het afgelopen jaar hebben we een aantal ingrijpende en vergaande veranderingen doorgevoerd om de kwaliteit van onze organisatie te verbeteren', zo kondigde bestuursvoorzitter Jan Hommen aan. 'De benoeming van deze commissarissen is een zeer belangrijke vervolgstap.'

Jan Maarten Slagter vocht menig robbertje uit met KPMG. Beeld ANP
Jan Maarten Slagter vocht menig robbertje uit met KPMG.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden