Oud-topman Deloitte bevrijd van tuchtmaatregel na Aholdzaak

Het boekhoudschandaal bij Ahold laat dertien jaar na dato nog steeds zijn sporen na. Zo werd donderdag in hoger beroep een tuchtmaatregel tegen een accountant teruggedraaid.

Wilco Dekker
Roger Dassen. Beeld
Roger Dassen.Beeld

Het gaat om Roger Dassen, de voormalige topman van Deloitte Nederland. Hij kreeg in de nasleep van het Ahold-schandaal uit 2003 twee jaar geleden een officiële waarschuwing van de tuchtrechter. Dat oordeel van de Accountantskamer is in hoger beroep vernietigd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

De zaak draait om het verwijt van enkele particuliere beleggers dat Deloitte de beleggersvereniging VEB in 2008 zou hebben misleid. De VEB wilde voorkomen dat een claim over de Aholdaffaire zou verjaren. Dassen was indertijd topman van Deloitte Nederland, en Deloitte was de accountant van Ahold toen het schandaal naar buiten kwam.

De VEB wilde, met de verjaring in zicht, weten waar de aansprakelijkheid precies lag. De beleggers stelden voor dat Deloitte daarbij zou helpen. In ruil daarvoor zou de VEB Deloitte publicitair met rust laten.

Uiteindelijk gaf Deloitte de gevraagde helderheid niet. De Accountantskamer vindt dat niet integer, maar volgens het CBb hoefde Dassen niet meer duidelijkheid te geven dan namens Deloitte is gedaan. En zijn verantwoordelijkheid ging niet zover dat hij valt aan te spreken op bewoordingen in mailtjes die door Deloittes advocaat zijn verstuurd. De klacht werd daarom ongegrond verklaard.

Dassen is zeer tevreden. 'Deze CBb-uitspraak doet recht aan de feitelijke gang van zaken, zoals door ons al meermalen uitgelegd. Daarmee is er nu helderheid', liet hij weten. Deloitte benadrukte verder dat vorderingen tegen het kantoor zelf al jaren geleden zijn afgewezen.

Het Ahold-schandaal ging over malversaties bij US Foodservice. Bij die Amerikaanse dochter werd de omzet hoger voorgesteld dan deze in werkelijkheid was. Ahold verkocht US Foodservice in 2007 voor ruim 7 miljard dollar (6,2 miljard euro), maar bleef jarenlang aansprakelijk voor de lopende rechtszaken tegen het bedrijf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden