Oud station kan mooi hotel worden, vindt NS

Hotelkamers in leegstaande ruimten van een stationsgebouw, zoals voormalige woningen van stationschefs? De NS ziet wel potentie in het transformeren van monumentaal vastgoed tot gastenverblijven. De vervoerder is niet van plan zelf als hotelier te gaan optreden.

Delen van het station van Woerden zijn mogelijk geschikt als hotel.

Hotel Holland heet het concept van de directie van het in Amsterdam gevestigde Lloyd Hotel en de NS om her en der in Nederland (delen van) stationspanden de functie te geven van hotel. Bij zeker veertig stations komt NS-vastgoed daarvoor in aanmerking, hebben het spoorbedrijf en de Lloyddirectie na een rondgang vastgesteld.

'Mensen moeten niet denken dat ze binnenkort al ergens in een stationsruimte kunnen slapen', trapt een woordvoerster van de NS op de rem. 'We zitten in de fase van de planvorming. We investeren nu behoorlijk in het behoud van leegstaand, monumentaal bezit. Het zou mooi zijn als die panden een functie krijgen die past bij het reizigersgevoel op een station.'

Hotel Holland moet zijn basis krijgen bij het Amsterdamse station Muiderpoort. Voor de directe omgeving van dat station is een plan ontwikkeld om leegstaande NS-panden een horecabestemming te geven, gecombineerd met de bouw van een hotel. De NS spreekt van een 'kwaliteitsimpuls' voor de omgeving van het station.

Rederij

Elders in Nederland zijn delen van stationsgebouwen, voormalige stationschefwoningen, seinwachtershuisjes of leegstaande spoorwegpolitiegebouwen geschikt om tot hotel te worden omgebouwd, vinden de initiatiefnemers. 'Soms kun je er drie hotelkamers in kwijt, soms tientallen', zegt Suzanne Oxenaar van de directie van het Lloyd Hotel.

Het Lloyd, een rijksmonument van ruim 100 jaar oud, was voorheen het thuis van een rederij. Nadien is het een huis van bewaring geweest en sinds 2004 is het een hotel.

Oxenaar noemt de voormalige stationsgebouwen van Delft (sinds kort heeft die gemeente een ondergronds station) en Lunteren naar omvang twee 'uitersten' om hotelgasten in onder te brengen. Ook delen van nog in functie zijnde stationsgebouwen, zoals in Woerden en Baarn, komen in aanmerking, denkt de NS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden