Oud spook hindert Begemann

Zelfs het aanvegen en afsluiten van de laatste werkplaats van Joep van den Nieuwenhuyzen verloopt niet zonder slag of stoot....

Op het hoogtepunt in 1991 was Begemann een winstgevend industrieconcern met een omzet van 2,3 miljard gulden en bijna elfduizend werknemers. De koers bereikte een top van 170 gulden. Kritische geluiden waren er wel, maar tastten de populariteit van Begemann bij beleggers niet aan.

Het imperium bleek te steunen op twee pijlers met een beperkte houdbaarheid: de fiscaal compensabele verliezen van de overgenomen bedrijven en een constante stroom van 'transactiewinsten' op de aan- en verkoop van bedrijven. De neergang zet in als Van den Nieuwenhuyzen in 1991 betrokken raakt bij een voorkenniszaak rond de ondergang van automatiseringsbedrijf HCS. Zijn gedeukte imago en de recessie treffen Begemann zwaar. In 1996 verbreekt Van den Nieuwenhuyzen alle banden met het bedrijf en in de jaren daarna worden de participaties weer afgestoten.

Op dit moment is Begemann een overzichtelijk beursfonds met als enig bezit 83 miljoen aandelen Tulip en als enig bestuurder Tjerk Westerterp. De goedgeluimde veteraan uit de politiek en het bedrijfsleven bedacht vorig jaar een troostprijs voor de veelgeplaagde aandeelhouders Begemann. De aandelen Tulip zouden over een reeks van jaren in de vorm van dividend worden uitgedeeld: twee aandelen Tulip per aandeel Begemann per jaar.

Maar het schone plan van Westerterp wordt gefrustreerd door spoken uit het verleden van Begemann. De boze geest komt ditmaal uit het Belgische Hasselt en heet Bresser Management NV. Bresser is de rechtsopvolger van de koper, die in 2001 twee participaties uit de Begemann-stal kocht: Escher Holland en Mobile Tower Cranes (MTC).

Bresser voelt zich bekocht en heeft aangekondigd een schadeclaim in te dienen. In afwachting daarvan vroeg de Belgische spijtoptant de rechter in Breda het dividendplan van Westerterp te bevriezen tenzij het bedrijf een bankgarantie stelt van 4,4 miljoen euro. Het bedrag komt overeen met de schade die Bresser claimt te hebben geleden. Westerterp bestrijdt de claim. 'De verkoop van de twee participaties is gebeurd zonder balansgarantie. Maar daar was de prijs ook naar.'

De rechter dacht er deze week anders over en stelde Bresser in het gelijk. Zelfs een troostprijs van 0,38 cent - een aandeel Tulip is op de beurs 0,19 cent waard - is de onfortuinlijke aandeelhouder kennelijk niet gegund.

Sterker nog de troostprijs wordt steeds schameler. Op het moment dat Westerterp zijn plan lanceerde vorig jaar was de koers van Tulip nog 24 cent. 'Maar', zegt Westerterp, 'de koers heeft op 12 cent gestaan, dus je kan ook zeggen dat het aandeel 50 procent in waarde is gestegen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden