Oud-spaarders van failliete banken laten rente liggen bij De Nederlandsche Bank

Oud-rekeninghouders van vier failliete banken dreigen voor 1,25 miljoen euro aan rente te vergeten. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dat bedrag voor 16.000 oud-spaarders klaarliggen, maar dan moeten ze zich wel melden. Na 22 juni is het claimen van een vergoeding niet meer mogelijk.

Beeld anp

De oud-klanten van DSB Bank, Icesave en kleinere banken Van der Hoop Bankiers en Indover maakten gebruik van de regeling dat spaarders bij een faillissement van hun bank tot 100 duizend euro spaargeld van de Nederlandse overheid terugkregen. Daarnaast hadden ze recht op rente over hun spaargeld. Het is die rente die nu nog bij DNB in de kluis ligt.

Weinig oud-spaarders melden zich

Voorwaarden voor een vergoeding zijn dat oud-klanten hun spaargeld later dan drie maanden na het faillissement terugkregen en dat de wettelijke rente waar ze recht op hebben minimaal tien euro is. DNB schreef zoveel mogelijk van deze 19.000 oud-spaarders aan, maar het aantal dat contact opneemt ligt laag. Op dit moment melden zo'n honderd personen per dag zich. Als dat tempo doorzet loopt bijna de helft van de spaarders zijn geld mis.

Tot nu toe kregen 3.000 oud-spaarders voor in totaal 350.000 euro vergoed, gemiddeld 117 euro per persoon. Dat is een stuk hoger dan het bedrag waar de meesten recht op hebben. Volgens DNB gaat het vaak om bedragen tussen de tien en twintig euro. Bij DSB Bank, waar veruit de meeste van de spaarders hun geld hadden staan, kunnen 6.000 personen meer dan vijftig euro opvragen. 81 oud-rekeninghouders kunnen daar meer dan 1.000 euro vergoed krijgen. Het hoogste bedrag is 3.850 euro.

Onenigheid over periode

Dat de regeling voor de rente over faillissementen uit 2008 (Icesave) en 2009 (DSB) nu pas bestaat komt doordat er onenigheid was over de periode waarover rente gerekend mocht worden. Volgens De Nederlandsche Bank hadden spaarders recht op rente vanaf het moment dat ze een beroep deden op de overheidsregeling. Een groep spaarders vond dat ze al eerder recht hadden op rente: vanaf het moment dat hun bank failliet ging.

Uiteindelijk kregen de spaarders gelijk van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waarop minister Dijsselbloem (Financiën) de uitspraak afgelopen maand geldig verklaarde voor alle oud-spaarders, ook als ze niet betrokken waren bij de rechtszaak.

DNB raadt oud-spaarders die twijfelen of ze recht hebben op geld aan om op de website van de centrale bank in te loggen met hun DigiD.

DSB Bank ging in 2009 failliet.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden