Nieuws

Oud-eigenaren D-Reizen moeten meewerken aan doorstart en merkrecht vrijgeven

Op last van de voorzieningenrechter in Haarlem dienen de vorige eigenaren van D-Reizen, Jan Henne de Dijn en Marije Haeck, mee te werken aan de doorstart door Prijsvrij Vakanties en het merkrecht vrij te geven aan de curatoren. De rechter bepaalde een dwangsom van 50 duizend euro per dag dat medewerking geweigerd wordt.

Winkel van D-reizen in de Rijnstraat in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Winkel van D-reizen in de Rijnstraat in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dinsdag diende het kort geding tegen De Dijn en Haecks bv Selten, die een bedrag van 2 miljoen euro eisten voor vrijgave van de zogeheten Intellectuele Eigendomsrechten (IE). De voormalige eigenaren beweren dat zij met een bod van 3 miljoen euro meer werkgelegenheid kunnen bieden bij een doorstart van de reisagent dan Prijsvrij Vakanties, dat 2,8 miljoen euro wil betalen en 140 winkels openhoudt.

Geen doorstart zonder vrijgave merkrecht

Prijsvrij wilde 500 duizend euro betalen voor het merkrecht, Selten had zelf ook een procedure aangespannen om de IE-rechten voor 2 miljoen euro te verkopen. Volgens de curatoren maakten de eigenaren Haeck en De Dijn daarmee misbruik van hun rechten en traineerden ze een mogelijk doorstart.

De voorzieningenrechter vroeg zich dinsdag al af welke belangen in deze zaak het zwaarst moesten wegen. Curator Tekstra maakte duidelijk dat een doorstart onder regie van Prijsvrij Vakanties zonder vrijgave van het merkrecht van de baan was. ‘We hebben met wel 25 partijen onderhandeld’, zei Tekstra. Volgens het mandaat van de curator dient hij voor het beste bod te gaan.

Gevaarlijk spel

Prijsvrij Vakanties wordt in de rug gedekt door de Duitse reisgigant REWE met een jaaromzet van 75 miljard euro. De rechter vond het belang van de stakeholders in het faillissement van D-Reizen zwaarder wegen dan die van bv Selten. Of zoals curator Tekstra het dinsdag verwoordde: ‘De zomervakanties worden geboekt, maar de winkels van D-Reizen staan leeg, terwijl een nieuwe koper klaarstaat. Selten speelt een gevaarlijk spel.’

De rechtbank nam in het oordeel mee dat de curatoren de rechtsgeldigheid van het pandrecht nog onderzoeken en via Prijsvrij een bedrag van 500 duizend euro achterhouden om aan Selten uit te keren. Haeck en De Dijn claimen dat de IE-rechten al sinds 2016 losstaan van de boedel, waardoor zij er vrijelijk over kunnen beschikken. De voorzieningenrechter kwam tot een ander oordeel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden