Oud-aanvaller in de verdediging

Peter Paul de Vries weet met zijn beursvehikel Value8 boekhoudkundig winst te maken, terwijl zijn investeringen wél verlies lijden. Woensdag moest hij zijn aandeelhouders uitleg geven.

Peter de Waard
Peter Paul de Vries (r) begroet aandeelhouders in het beursgebouw in Amsterdam. Beeld Ton Koene
Peter Paul de Vries (r) begroet aandeelhouders in het beursgebouw in Amsterdam.Beeld Ton Koene

'Het is nu eenmaal makkelijker uit te delen dan te incasseren', zei Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over zijn vroegere directeur Peter Paul de Vries.

Gisteren moest De Vries, die in het verre verleden als directeur van de VEB zo graag captains of industry aan het kruis nagelde, tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering zelf spitsroeden lopen. Zijn in 2008 opgerichte beursvehikel Value8 ligt al enige tijd onder vuur van aandeelhouders, die denken dat hij met boekhoudkundige trucs rode cijfers in zwarte omtovert.

Boemerang

Het verwijt dat De Vries zo vaak de managers van beursfondsen maakte toen hij bij de VEB werkte, krijgt hij nu als een boemerang terug. Hij boekt ongerealiseerde winsten in op de participaties die zijn beursfonds heeft in een 24-tal kleine bedrijven, variërend van kaasmakerijen tot waterbeheerders, voedselproducenten en goudhandelaren. Hierdoor houdt hij zijn bedrijf boekhoudkundig boven jan, terwijl veel van die bedrijfjes verlies lijden. Nadat analist Roel Gooskens dit op de site van Follow the Money aan de orde had gesteld, kelderde de koers van Value8 in korte tijd van 11 naar 7 euro - uitermate pijnlijk voor de man die graag op tv andere ondernemers de les leest.

Boekhoudcollege

De Vries trok gisteren in het beursgebouw in Amsterdam alles uit de kast om de beschuldigingen tegenover zijn aandeelhouders te weerleggen. Twee accountants - Joeri Galas van Mazars, Paardekooper Hoffman en Remko Herschel RA - hielden te zijner verdediging anderhalf uur een boekhoudcollege over International Financial Reporting Standards (IFRS), die deze herwaarderingen op grond van fair value toelaten. Er is niets mee. Nog sterker. De Vries hield vol dat Value8 gewoon operationeel winst draait. Af en toe gaat het mis bij een van de participaties (bij een van de gekochte kaasmakerijen bleek een grote hoeveelheid bedorven kaas in de kelder te liggen), maar, zei De Vries, 'ik win liever met 5-2 dan dat ik 0-0 speel'.

Hij moest erkennen dat de waardestijging die deze participaties in de boekhouding worden toegedicht, niet wil zeggen dat een buitenstaander dat ook meteen voor die bedrijven betaalt. 'Maar er klopt wel eens iemand bij ons aan die interesse heeft. En dan zeg ik dat ik best een kopje koffie met hem wil drinken, maar dat bedrijf toch niet voor die prijs kwijt wil.'

Wonderdoener

De Vries vindt de jaarlijkse herwaarderingen nog best conservatief. Hij heeft het ook hoog in de bol. Hij wil dat de waarde van de participaties in vijf jaar verdubbelt door de bedrijfsvoering te verbeteren of synergie te bewerkstelligen. 'De rente is nu 0 procent. U moet daarvoor een jaarlijks rendement van 15 procent halen. Dan bent u een wonderdoener. Of u moet enorme risico's lopen, want hoe hoger het rendement hoe hoger het risico', stelde Schmets. Die vond zeker 4 miljoen euro van de 7 miljoen aan herwaarderingen 'boterzacht' was.

De Vries gaf geen krimp, hoewel hij als bestuurder merkwaardig genoeg veel meer moest hakkelen dan toen hij nog zelf als aandeelhouder ten strijde trok. Schmets had geen medelijden met hem. 'Hij heeft veel voor de VEB betekend, maar hij heeft er ook veel aan te danken. Dankzij de VEB heeft De Vries de naam gekregen die hem in staat stelde zijn bedrijf te beginnen', zei hij na afloop. 'Ik vind ook na deze vergadering dat Value8 zegt op lange termijn te opereren, maar op korte termijn boekhoudt. Ik hoop dat deze aandeelhoudersvergadering een wake-upcall voor hem is geweest.'

De Vries wilde de VEB niet in diskrediet brengen. Hij nam zijn oude werkgever zelfs in bescherming toen een van de sympathiserende aandeelhouders de VEB van onredelijkheid beschuldigde. 'Iedereen mag kritiek uiten. Dat heb ik ook altijd gedaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden