Orkaantje of hittegolfje?

WILT U een optie op de weersvooruitzichten? Of hebt u liever een catastrofe-obligatie? In de financiële Winkel van Sinkel is tegenwoordig van alles te koop....

Peter de Waard

De International Securities Market Association (ISMA) in Londen, een club waarbij alle grote zakenbanken en commissionairs in de City zijn aangesloten, publiceerde deze week een rapport onder de titel De risico-revolutie. Volgens het rapport zal de effectenmarkt de komende tien jaar radicaal veranderen. Beurzen maken plaats voor elektronische handelsplaatsen, waar beleggers (zowel particulieren als institutionelen) het heft in eigen hand nemen. De marges op effectentransacties zullen minimaal halveren, maar een groot aantal banken en commissionairs denkt dat de marges in 2010 nog maar eenvijfde of zelfs eentiende deel van de huidige zullen zijn.

Samensteller Andrew Freeman zegt dat technologie de drijvende kracht achter deze radicale verandering is. 'Banken en effectenhuizen hebben lang het belang van technologie onderschat. Nu beseffen ze dat ze hier hun investeringen op moeten richten.'

Technologie maakt het mogelijk om risico's steeds beter te onderkennen. 'Alle financiële instrumenten - of het nu om leningen gaat, verzekeringen, effecten of derivaten - zijn producten waarmee iemand tegen een bepaalde vergoeding een risico overdraagt aan een ander.' Hoe groter het risico, hoe hoger het rendement of de premie.

Bedrijven lopen een groot aantal risico's: marktrisico's, maar ook valuta- en renterisico's. Dankzij nieuwe software kunnen beleggers deze risico's beter onderkennen en uit elkaar trekken. Ze gaan daarna zelf kiezen welke risico's ze tegen welke vergoeding willen overnemen. Freeman: 'Hoe specifieker een risico kan worden gemaakt, des te beter de juiste vergoeding kan worden bepaald en des te makkelijker de geschikte belegger kan worden gevonden die dat risico wil overnemen.'

Een olieconcern loopt niet alleen het gevaar dat een boring in een nieuw veld niets oplevert, het exploratierisico, maar loopt ook productierisico's, het risico van schommelende olieprijzen, het risico van kelderende valuta's en het gevaar van stijgende rentes.

'Nu zijn al deze risico's nog gebundeld in één aandeel. Over tien jaar zal een olieconcern mogelijk een hele reeks van aandelen hebben uitstaan met elk weer een ander risicoprofiel.'

De derivatenmarkt, die zich in de afgelopen twintig jaar stormachtig ontwikkelde, heeft het al mogelijk gemaakt risico's af te zonderen en zich daartegen in te dekken. Een Frans bedrijf dat helemaal geen handel had met Japan, ontdekte bijvoorbeeld dat een dalende yen invloed had op het resultaat, omdat daardoor Japanse toeristen wegbleven. Het bedrijf besloot het yenrisico af te dekken.

De scheepvaart kende de afgelopen jaren veel pieken en dalen. Rederijen kunnen nu al op de derivatenmarkt termijnproducten kopen, waardoor tankers een vaste prijs krijgen voor het toekomstige vervoer van olie.

De duizenden bedrijven die voor hun resultaat sterk afhankelijk zijn van het weer, hoeven niet langer te wanhopen. 'Over-the-counter staat al voor vijf miljard gulden aan weercontracten uit. De optiebeurs van Chicago heeft in september het eerste verhandelbare weercontract geïntroduceerd: een termijncontract op een index die het aantal hete dagen in vier Amerikaanse steden meet. Dit jaar wil de optiebeurs ook een index op het aantal koude dagen introduceren. De contracten meten het aantal dagen waarbij de temperatuur boven of onder het gemiddelde komt. De kopers van deze contracten zijn met name ijs- en bierfabrikanten, die afhankelijk zijn van een mooie zomer, en energieleveranciers die het voor hun afzet moeten hebben van strenge winter.

Een andere noviteit zijn de zogenoemde catastrofe-obligaties. Verzekeraars durven de enorme schadelast van grote natuurrampen als aardbevingen en orkanen niet meer alleen te dragen. Ze plaatsten via de uitgifte van obligaties de risico's geheel of gedeeltelijk door bij beleggers. 'Hedgefondsen vinden het prachtige producten', zegt Freeman.

Nog even, en naast olies en flippen staan ook orkaantjes en hittegolfjes in de beursrubriek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden