Organon klaar voor beursnotering

Akzo Nobel komt maandag met het prospectus voor de gedeeltelijke beursgang van farmadochter Organon BioSciences. Akzo Nobel brengt 20 tot 30 procent van Organon naar de beurs....

Organon BioSciences, met een omzet van 3,7 miljard euro, concentreert zich op een beperkt aantal gezondheidsgebieden: vruchtbaarheid, gynaecologie, anaesthesie en neurologie. Ook een andere Akzo Nobel-dochter, Intervet, wordt in de nieuwe onderneming ondergebracht. Dit bedrijf produceert onder meer dierenvaccins.

OBS kan zich als middelgroot pharmabedrijf goed staande houden in het geweld van grote internationale pharma-samenvoegingen, denkt Organon-topman Toon Wilderbeek, die het beursgenoteerde bedrijf gaat leiden. In diergeneesmiddelen is Intervet de derde wereldspeler.

Veel producten in de gekozen deelmarkten groeien snel. De omzet van innovatieve producten als Nuvaring en Implanon (anticonceptiemiddelen voor zwangerschapsbescherming van respectievelijk een maand tot drie jaar) groeit enkele tientallen procenten per jaar, met name in de VS.

Die pijplijn met nieuwe producten is de bepalende factor voor de waarde van een farmaceutisch bedrijf en voor de winst op de lange termijn. Analisten taxeren de waarde van Organon BioSciences op 9 tot 10 miljard euro. OBS heeft 23 nieuwe, veelbelovende geneesmiddelen in een preklinische fase, aldus David Nicholson, hoofd van de onderzoeksafdeling. Twaalf nieuwe medicijnen worden op kleine groepen patiënten uitgeprobeerd, vijf middelen op grotere groepen. Die vijf komen binnen drie tot vier jaar op de markt.

Een daarvan, Sugammadex, gaat volgens Nicholson een revolutie teweegbrengen in de operatiekamer. Patiënten krijgen voor de operatie spierverslappers. Het nieuwe middel kan de werking daarvan, direct als de operatie achter de rug is, binnen enkele minuten blokkeren. Normaal duurt dat meer dan twintig minuten. De patiënt zou daardoor minder napijn hebben. In de VS loopt nog een grote patiëntenstudie. Aan het eind van het jaar hoopt Nicholson marktregistratie voor dit middel te kunnen aanvragen. Het product kan een flinke omzet genereren, zegt Nicholson, die geen cijfers wil noemen.

Nicholson is nog steeds positief gestemd over de toekomst van het middel Asenapine, een middel tegen bipolaire manie en effectief bij schizofrenie. Het laatste stadium van patiëntenonderzoek is uitgevoerd samen met Pfizer, dat eind vorig jaar plotseling uit het samenwerkingsverband stapte. Deels vanwege een reorganisatie van de eigen pijplijn, deels omdat de onderzoeksresulaten van met name de schizofreniewerking niet eenduidig waren. Analisten voorspelden een miljardenomzet voor het product. ‘Psychiatrisch onderzoeken leveren vaak niet-eenduidige resultaten op’, verklaart Nicholson. ‘Enkele weken geleden hebben we daarover gesproken met de Amerikaanse toelatingsautoriteit FDA. Op basis van die gesprekken ga ik ervan uit dat het registratiedossier voor beide indicaties eind dit jaar of begin volgend jaar kan worden ingediend.’

Nicholson wil niet zeggen of eerst nog aanvullend patiëntenonderzoek nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden