Oranjes stoppen met fiscale ontwijkingsroutes

Prinses Christina maakt niet langer gebruik van een fiscale ontwijkingsroute via het belastingparadijs Guernsey. De stichting Protector Daffodil Trust, die hiervoor verantwoordelijk was, is per 14 maart 2016 opgeheven.

Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013. Beeld anp
Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.Beeld anp

Deze stichting, die tien jaar gelden werd gevestigd op het adres van Paleis Noordeinde in Den Haag, beheerde het vermogen van de prinses. Waarom de stichting is opgeheven, is niet duidelijk. De Rijksvoorlichtingsdienst wil geen opheldering verschaffen.

Ophef over brievenbusfirma

De brievenbusfirma van de prinses leidde in 2009 na de onthulling van de Volkskrant tot ophef. Toenmalig premier Balkenende werd in 2009 door de Tweede Kamer op het matje geroepen om uitleg te geven over deze privé-stichting. Het werd voor Balkenende nog lastiger toen bleek dat prinses Christina ook nog een tweede stichting, Crocus Trust, had opgericht.

De stichting Protector Daffodil Trust beheerde het vermogen van de in Engeland woonachtige Christina, die geen lid is van het Koninklijk Huis. Haar geld was voor een groot deel afkomstig uit de erfenis van haar in 2004 overleden ouders, prinses Juliana en prins Bernhard. Volgens de laatste bedroeg het familievermogen in 2003 ruim 200 miljoen euro. Vanuit de trust kreeg Christina jaarlijks toelagen. Die vielen in Engeland onder de inkomstenbelasting. Maar over het vermogen dat in Guernsey was gestald, hoefde geen belasting te worden betaald.

Stichting Lysfonds opgedoekt

Ook een ander fiscaal vehikel van de familie Van Oranje is opgedoekt, naar nu blijkt. Uit documenten van de Kamer van Koophandel wordt duidelijk dat de stichting Lysfonds, beheerd door de familie De Bourbon de Parme, niet langer bestaat. Met ingang van 13 november 2015 is deze opgeheven. De RVD wil niet ingaan op vragen over dit fonds. Het stond voor zover bekend niet in verbinding met een belastingparadijs. Het is een 'besloten fonds voor gemene rekening', een privéfonds voor de familie De Bourbon de Parme - de kinderen van prinses Irene.

Prinses Margriet beschikt nog over een fiscale ontwijkingsroute, middels een ABN Amro Familie Vermogen Fonds. Het gaat hier, net als in de gevallen van haar zusters, niet om illegale constructies. De Rijksvoorlichtingsdienst liet al eerder in alle gevallen optekenen dat er niets mis was met deze routes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden