OR krijgt inzage in topsalaris

Het kabinet wil de ondernemingsraad toch informatierecht geven over het inkomen van de bedrijfstop. Binnen het kabinet is hierover een compromis nabij tussen de ministers De Geus, Zalm en Brinkhorst....

De twee laatsten waren tegen dit informatierecht, maar stemmen nu toch in, omdat De Geus alleen de ondernemingen die een jaarverslag moeten publiceren op de korrel heeft, zo bevestigen bronnen rond het kabinet.

In totaal zullen jaarlijks 6370 ondernemingen hun ondernemingsraden moeten informeren over de beloningsverhouding binnen het bedrijf. Het kabinet reageert hiermee onder meer op de recente inkomensstijging van 64 procent van ING-topman Kist.

Het compromis is een overwinning voor minister De Geus van Sociale Zaken. Zalm (Financiën) en Brinkhorst (Economische Zaken) wilden dat alleen de aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen over de beloning mogen beslissen. In Nederland zijn enkele honderden bedrijven beursgenoteerd. De ministers vreesden dat buitenlandse bedrijven uit Nederland wegblijven als ze hier hun beloningsgevens openbaar moeten maken.

Door de kabinetsplannen zullen een kleine zesduizend ondernemingen de beloning van het topmanagement moeten tonen aan de ondernemingsraad. Aandeelhouders en ondernemingsraden worden voortaan gelijktijdig geïnformeerd.

Beursgenoteerde ondernemingen hebben al enkele jaren de plicht om beloninggegevens van de directie te publiceren. Hiervan is geen remmende werking uitgegaan op de salarisstijgingen.

Het kabinet had eerder besloten aandeelhouders het recht te geven om beloningsplannen van de directie te verwerpen. Dit is in lijn met de voorstellen van de commissie Tabaksblat over goed ondernemingsbestuur.

De vakbeweging heeft altijd gepleit voor informatierecht van de OR. Ab Harrewijn, het in 2002 overleden kamerlid van GroenLinks, heeft destijds een intiatiefwet ingediend om alle ondernemingsraden dit recht te geven. Het kabinet komt nu een eind in deze richting, al legt het de grens bij die ondernemingen die de plicht hebben om een jaarrekening op te stellen. Op deze wijze hebben kleine familiebedrijven geen last van deze plicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden