OR daagt Noordned voor rechter

De ondernemingsraad (OR) van vervoersbedrijf Noordned heeft zijn directie en de Raad van Commissarissen van moederbedrijf Arriva donderdag voor de rechter gedaagd....

Directie en commissarissen weigeren een vast directielid te benoemen om de taken van directeur Koos Braam over te nemen. Eerder heeft de OR het vertrouwen in Braam opgezegd. De OR vond dat Braam zich onvoldoende aanpaste aan de cultuur van het bedrijf. 'Je hoort je aan te passen, maar hij kwam uit het beton', zegt OR-voorzitter Roel de Jong over Braam, die eerder bij bouwbedrijf Ballast Nedam werkte.

De top van moederbedrijf Arriva gaat de strijd met de eigen werknemers volop aan. In de jongste editie van het bedrijfsblad hekelt directeur Onno Hettinga van Arriva Nederland de cultuur bij het bus- en treinbedrijf. Hettinga heeft meer dan genoeg van de 'overlegcultuur' die bij het bedrijf heerst. 'Arriva is een commercieel bedrijf en moet winst maken. We leven niet in een socialistische heilstaat achter het IJzeren Gordijn. Wie zich in de cultuur bij Arriva niet thuisvoelt, is niet verplicht te blijven', laat hij het personeel weten.

Hettinga is woedend op de mensen die in de overlegorganen van het bedrijf zitten. 'De cultuur van het oude openbaarvervoerbedrijf is er een van veel praten en overleggen, geen beslissingen of verantwoordelijkheden nemen en afspraken niet nakomen. Dit is niet de cultuur van Arriva', schrijft Hettinga. En om aan alle onduidelijkheid een einde te maken: 'De directies van Arriva bepalen hoe de cultuur behoort te zijn.'

De crisis bij Noordned, dat bus- en treindiensten in Groningen en Friesland onderhoudt, begon in maart van dit jaar. De OR gaf aan het vertrouwen in directeur Koos Braam te hebben verloren, en het personeel eiste zijn vertrek.

Omdat Braam niet van plan is te vertrekken, dreigde het in juni tot een staking te komen. Maar de OR, de directie van Noordned en de Raad van Commissarissen besloten toch nog een keer rond de tafel te gaan zitten. De ondernemingsraad zei genoegen te nemen met het aanblijven van Braam, maar eiste wel dat er iemand naast hem in de directie werd benoemd.

De Raad van Commissarissen deed het voorstel om Reinder Hoekzema als gedelegeerd bestuurder te benoemen. De OR adviseerde negatief over dit voorstel. Volgens de OR is Hoekzema wel de juiste persoon, maar bestaat de functie van gedelegeerd bestuurder juridisch niet. Ze willen dat Hoekzema een officiële benoeming krijgt met een goede taakomschrijving. Want de OR weigert nog met Braam te werken.

Voorzitter De Jong van de ondernemingsraad: 'Braam mag van ons best in dienst blijven, als hij goed een bus kan besturen of zo. Maar als directeur is hij ongeschikt.'

De Raad van Commissarissen van Arriva besloot begin deze week echter Hoekzema toch als gedelegeerd bestuurder aan te merken, omdat de raad onderkent dat er problemen zijn, stelt een woordvoerder van Arriva. Braam blijft echter als directeur het vertrouwen houden van de Arriva-top.

De ondernemingsraad besloot daarop gebruik te maken van het recht deze beslissing aan te vechten bij de rechter. Ze dienden donderdag de zaak in bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Wanneer de zaak in behandeling zal komen, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden