Opvolgen mistadvies kan niet zonder tovenarij

ER STAAN weer nieuwe borden langs de snelweg. Ze zeggen dat je bij mist je snelheid moet halveren en de onderlinge afstand verdubbelen....

W.A. WAGENAAR

Stel dat er langs een bepaald punt per uur 1800 auto's langskomen, netjes achter elkaar en met een snelheid van 120 km/u. Aangezien een uur 3600 seconden heeft, komt er iedere twee seconden een auto langs. Bij 120 km/u rijd je 33,3 meter per seconde; de afstand tussen de auto's is dus 67 meter.

Nu komt de mist, en gaan we met halve snelheid rijden, dus 16,6 meter per seconde, terwijl we de onderlinge afstand verdubbelen tot 133 meter. Er komt dan 133/16,6 - ofwel elke acht seconden - een auto langs in plaats van elke twee seconden. De capaciteit van de weg is daardoor tot een kwart verminderd; dat gaat alleen maar goed wanneer plotseling driekwart van de auto's is weggetoverd. En langzamer én grotere afstand, dat kan niet bij een vast aantal auto's.

Er zijn wel twee andere opties: grotere afstand plus sneller rijden; kleinere afstand plus langzamer rijden. De eerste optie heeft in de mist een flink aantal bezwaren. Ten eerste is bij sneller rijden een botsing veel vaker dodelijk. Ten tweede neemt de remweg meer dan evenredig met de snelheid toe. Ten derde, en dat is een vitaal gegeven, helpt vergroting van de afstand tot boven de zichtafstand niet. Je gaat immers pas remmen wanneer je voorbuurman in het zicht komt? Een afstand van bijvoorbeeld 133 meter is veel te groot wanneer het zicht minder dan 50 meter is.

De tweede optie - kleinere afstand en langzamer rijden - is veel aantrekkelijker. Ten eerste omdat bij lage snelheden ongelukken minder ernstig zijn. Ten tweede omdat de remweg korter kan worden dan de tussenafstand. Ten derde - en dat is weer de belangrijkste - omdat je voorbuurman in het zicht blijft, zodat je direct weet wanneer hij remt. Een tussenafstand van 33 meter is veel beter bij een zicht van 50 meter, omdat stilstaande files dan niet plotseling uit de mist opdoemen.

Het is evident wat je de weggebruikers moet adviseren: Mist? Halveer de snelheid én de afstand!

W.A. Wagenaar

W.A. Wagenaar is hoogleraar toegepaste functieleer en rector magnificus van de Rijksuniversiteit Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden