Opvang door scholen mist garanties

Gebrek aan buitenschoolse opvang is, vooral voor moeders, reden minder te werken of te stoppen met hun betaalde baan....

Van onze medewerkster

Dat basisscholen verplicht worden tot buitenschoolse opvang, zal volgens diverse door de Volkskrant geraadpleegde deskundigen niet veel bijdragen aan een verandering hierin. Dit omdat de kwaliteit van de opvang niet wordt gegarandeerd. Scholen mogen straks kiezen of ze de opvang zelf regelen met ouders en vrijwilligers of uitbesteden aan professionele kinderopvangverblijven.

Aantoonbare kwaliteit bepaalt voor de meeste ouders of ze hun kinderen aan een dagopvang toevertrouwen, zegt Marina Pool van de Nederlandse Gezinsraad. ‘Zodra de kosten voor kinderopvang te hoog worden of de kwaliteit te wensen overlaat, wordt de afweging of ze moeten blijven werken moeilijk voor moeders.’

Dit komt tot uiting in de gevolgen van de Wet Kinderopvang die sinds 2005 geldt. De wet heeft vooral burgers met hogere inkomens op kosten gejaagd, waardoor veel ouders hun kind minder vaak naar de kinderopvang brengen. Kinderdagverblijven zien een terugloop van gemiddeld 10 procent, volgens een voorlopige schatting. Vooral de naschoolse opvang kampt met een forse onderbezetting.

In enkele gevallen hebben ouders de tweede baan opgegeven om zelf voor de kinderen te zorgen. Tweeverdieners met een gezamenlijk bruto inkomen boven de zestigduizend euro, betalen voor drie dagen opvang al snel ruim vijfhonderd euro per maand per kind – mits beide werkgevers meebetalen.

Uit een enquête van de vakcentrale FNV onder ruim vijftienhonderd (vooral hoogopgeleide) ouders blijkt dat 16 procent van de ouders minder uren kinderopvang heeft afgenomen sinds de nieuwe wet. 4 Procent heeft het kind helemaal van de opvang gehaald. 12 Procent is minder gaan werken, 1 procent is helemaal gestopt.

Volgens Linda Richters van de FNV zijn vooral vrouwen met kinderen op de basisschool minder gaan werken. ‘De buitenschoolse opvang is niet overal goed geregeld. Soms proberen werkende moeders het een tijdje.’

Ook de Nederlandse Gezinsraad wijst op de problemen rond de basisschoolleeftijd. ‘We dachten altijd dat het lastig voor ouders was werk en zorg voor peuters te combineren. Maar op de basisschool wordt het pas echt lastig vanwege de lange vakanties en lastige schooltijden’, zegt Marina Pool van de NGZ.

Bekend is dat 17 procent van de moeders stopt met werken na de geboorte van het eerste kind. Onbekend is hoeveel ouders afhaken op de arbeidsmarkt in de loop van het ouderschap. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat moeders het minst aantal uren werken als hun kind op de basisschool zit.

Wel verwacht de branche dat de vraag naar kinderopvang zal toenemen nu het kabinet 160 miljoen euro extra heeft uitgetrokken om de rijksbijdrage voor met name de hogere inkomens te verhogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden