Opvallen in het donker met losse fietslampjes
Fietslampjes. Ze worden steeds populairder: kleine losse fietslampjes. Maar hoe milieuvriendelijk zijn ze?
Er zijn toch ook nog vaste fietslampen, met een dynamo?
De traditionele handbediende banddynamo vind je eigenlijk alleen nog op oude fietsen. Moderne inschakelbare naafdynamo's zijn veel efficiënter. Er zijn ook fietsen met vaste ledlampen op batterijen, zoals penlites.
Waarom hebben veel fietsen tegenwoordig helemaal geen vaste verlichting meer?
Op sportieve fietsen zoals hybride fietsen/crossovers, mountainbikes en racefietsen zit geen verlichting. Te zwaar of te kwetsbaar. En veel jongeren vinden vaste verlichting niet meer stoer en gebruiken losse minilampjes op hun gewone fiets.
Fietslampjes
Product: 2 losse ledlampjes
Prijs: euro 3,- tot euro 12,75 (oplaadbaar)
Oordeel: I (Oplaadbaar: II)
Verkrijgbaar: o.a. Hema, Action, Halfords, Blokker.
Die geven toch heel weinig licht?
Klopt. Ze zijn er ook alleen om gezien te worden, want veel zie je er zelf niet mee: dat maakt ze eigenlijk alleen geschikt voor in de stad.
Maar ze zijn wel ontzettend handig.
Je kunt ze ook aan de halsband van je hond of aan je tas hangen, ja. Maar ze raken ook snel leeg: vaak in een paar uur. En je vergeet of verliest ze gemakkelijk.
Zijn ze milieuvriendelijk?
Absoluut niet! Vooral niet omdat een compleet lampje inclusief knoopbatterijtje goedkoper is dan een losse knoopbatterij. Dus als het lampje leeg is, gooi je het weg en koop je een nieuw lampje. Ook als je alleen een batterijtje nodig hebt, is het goedkoper dat uit een fietslampje te halen en het lampje weg te gooien. Pure verspilling.
En de korte levensduur?
Die speelt ook mee, al zijn er grote verschillen: lees bijvoorbeeld de lossefietslampentest op fietsersbond.nl.
Meer redenen?
Bungelende, losse fietslampjes raken gemakkelijk los of breken af. Soms worden lege lampjes onderweg weggegooid. Stichting Batterijen zegt dat van de 7,45miljoen kilo verkochte batterijen maar 46,1 procent gescheiden wordt ingeleverd: de rest belandt bijvoorbeeld in de afvalbak of in de berm. Als batterijen buiten blijven liggen, roesten ze weg en komen giftige metalen in de grond. Dat geldt ook voor fietslamp-batterijtjes.
Hoe moet je ze dan afdanken?
Batterijtje eruit halen en in de batterijenbak in de supermarkt of bouwmarkt deponeren. Het lampje hoort in de inleverbak voor elektrische apparaten, zegt Milieu Centraal.
Wat zijn de alternatieven?
Met vaste ledlampen met naafdynamo ben je je eigen energiecentrale: ze gaan jaren mee. Vaste lampen met een batterij zijn ook prima, daarmee kom je zeker de winter door. Bovendien ben je met dit soort verlichting goed zichtbaar. Niet cool genoeg? Losse batterijlampjes die je kunt vastschroeven of -klemmen zijn redelijk goed. En anders koop je oplaadbare lampjes, met usb-stick. Wel goed vastmaken én genoeg discipline hebben om ze regelmatig op te laden.