Optimisme op Europese beurzen getemperd

AMSTERDAM (ANP) - Het grote optimisme waarmee de Europese beurzen de handelsdag begonnen nam in de loop van dinsdagmiddag af. Negatief bedrijvennieuws en gemengd nieuws over de Amerikaanse economie temperden de stemming.

De AEX-index noteerde een winst van 2,05 punten, of wel 0,8 procent op een stand van 259,93 punten. Eerder op de dag stond de AEX nog op 1,6 procent winst. De MidKap-index noteerde nog wel flink in de plus met een winst van 2 procent op 369,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tussen 0,7 en 1,7 procent.

Uit de Verenigde Staten kwam het bericht dat het aantal in aanbouw genomen huizen in april met 12,8 procent was gedaald tot 458.000 op jaarbasis. Dat is het laagste niveau ooit. Door dat bericht openden de beurzen op Wall Street vlak of met licht verlies.

KPN

In de AEX was KPN, dat voorbeurs bekendmaakte dat financieel directeur Marcel Smits opstapt, een van de grootste verliezers. Het aandeel noteerde een verlies van 2,5 procent. Ook Ahold (min 0,8 procent) en Akzo Nobel (min 0,5 procent) moesten iets inleveren.

,,Veilige bedrijven, zoals Ahold en KPN, worden in deze tijden juist losgelaten. Beleggers willen nu meer risico's nemen'', tekende fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management aan. ,,Het idee is om op tijd in de veilige fondsen stappen, en er op tijd weer uit.'' Van Zeijl verbaasde zich over het optimisme onder beleggers in de eerste helft van de dag. ,,Alles lijkt weer normaal te zijn, maar ik geloof er niet zo in.''

Shell

Olie- en gasgigant Shell was eveneens een lichte daler, nadat aandeelhouders het beloningsplan van het bedrijf afkeurden tijdens een vergadering in Den Haag. Het aandeel noteerde 0,1 procent lager, ondank een flink gestegen olieprijs.

Philips moest eveneens een verlies van 0,5 procent incasseren. Het elektronicaconcern liet weten in de tweede helft van het jaar voor 250 miljoen euro aan kostenbesparingen te halen.

Heijmans

Voorbeurs meldde bouwbedrijf Heijmans een omzetdaling in het eerste kwartaal als gevolg van een ,,drastische'' daling in de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het aandeel noteerde na een korte opleving een verlies van 0,6 procent.

De euro noteerde dinsdagmiddag 1,3590 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag was dat 1,3500 dollar. De olieprijs lag dinsdagmiddag 0,7 procent hoger op 59,44 dollar per vat. Dat is een verdere stijging ten opzichte van maandag, toen de prijs al flink omhoog ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden