Optimisme na toespraak Bush

Begon de effectenbeurs van New York vrijdag kort na openen al 45,7 punten hoger op 10.604,45 punten, het optimisme groeide in de loop van de dag....

Van onze verslaggeefster Marjan van den Berg

Hoewel olieprijzen verder dalen, staan ze nog altijd 46 procent hogerdan een jaar geleden. De bezorgdheid over de dure olie deelt een tik uitaan het consumentenvertrouwen, bleek uit een peiling van de Universiteitvan Michigan. Ook de orkaan Katrina stelt het vertrouwen van de Amerikaanseconsument op de proef.

De index van het consumentenvertrouwen daalde van 89,1 in augustus naar76,9 in september, het laagste punt in dertien jaar. Het was aanzienlijklager dan analisten hadden verwacht. Een daling tot hooguit 85 punten wasvoorzien. Wall Street bleef optimistisch. De Dow Jones-index sloot83,19 punten hoger op 10.641,94 punten. De Nasdaq won 14,20 punten, op2160,35 punten.

Experts denken dat door het beschadigde consumentenvertrouwen mogelijkonzekerheid ontstaat over het beleid dat tijdens de op handen zijndebijeenkomst van de Amerikaanse centrale banken, de Fed, zal wordenuitgezet.

Aangenomen werd dat de Fed de rente volgende week voor de elfdeachtereenvolgende keer verhoogt. Met de dip in het consumentenvertrouwenin gedachten zou de Fed dat besluit misschien beter kunnen heroverwegen,denken analisten. Ook de bedrukte cijfers van de Amerikaanse overheid overhet tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans van de VerenigdeStaten, deden aan de stijgende koersen niets af. Het tekort bedroeg 195,7miljard dollar, terwijl analisten hadden gerekend op een tekort van 193miljard dollar.

Grote stijgers waren onder meer de producenten van ruwe materialen, dieaan de wederopbouw van New Orleans verdienen. DuPont, het op twee nagrootste Amerikaanse chemiebedrijf steeg vrijdag 41 dollarcent, naar40,51 dollar. Alcoa, 's werelds grootste aluminiumproducent, steeg 30dollarcent, naar 26,68 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden