Optimisme in Amerika toch weg na stijging van rente

De Amerikaanse beurzen daalden voor de eerste keer in vijf dagen. Reden daarvoor was de bekendmaking van het Amerikaanse systeem van centrale banken (Fed) dat de rente in de komende maanden waarschijnlijk meerdere malen zal worden verhoogd om de inflatie te beteugelen....

Van onze verslaggeefster

Aandeelhouders gaan ervan uit dat meerdere renteverhogingen ten koste zullen gaan van de winstgroei van de bedrijven waarin ze investeren, en die conclusie vond zijn weerslag in het koersverloop van woensdag.

AT & T daalde in Amerika het hardst, met 1½ naar 37¼ dollar, nadat analist J. Grubman van Salomon Smith Barney de winstverwachting en het voorspelde koersverloop van het bedrijf naar beneden bijstelde.

Grubman gaat nu uit van een prijs van 65 dollar per AT & T-aandeel binnen twaalf maanden. Eerder voorspelde hij een prijsstijging tot 75 dollar. Volgens de analist is zal de winst per aandeel volgend jaar geen 2,75 dollar, maar 2,55 dollar zijn.

Het aandeel Hewlett-Packard daalde woensdag eveneens fors (8 dollar lager op 130 5/16), nadat het concern een veel lagere winstverwachting bekendmaakte dan tot dusver werd verwacht.

De Dow Jones-index leverde gisteren 1,51 procent (164,83 punten) in en sloot op 10.769,74 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq daalde bijna 2 procent tot 3644,89 punten. Op elk aandeel dat steeg, daalden er twee. Veel beurshandelaren wijten de dalende koersen in Amerika mede aan winstnemingen na de koersstijgingen van de voorgaande dagen. Van de dertig fondsen in de Dow Jones-index lieten er slechts vier direct na opening een plus aantekenen. Dat waren Intel, Walt Disney, Citigroup en International Paper. De grootste verliezer was toen nog Hewlett-Packard, met een koersdaling van ruim 3 procent.

In de loop van de dag vertoonden de koersen een steeds somberder beeld. Volgens Gail Dudack van effectenkantoor UBS Warburg in New York is het de opeenstapeling van koersstijgingen die de aandelenmarkt nu afremt. 'We verwachten nog lagere standen in mei en juni, voordat een betere en stabielere zomerrace kan beginnen', verklaarde ze woensdag tegen het persbureau Bloomberg.

Dudack wijst erop dat in de elf maanden sinds de Fed de dollarkoers verhoogde, de Dow Jones-index bescheiden is gedaald. De Nasdaq daarentegen steeg ongeveer 35 procent sinds juni 1999, maar kelderde dramatisch vergeleken met zijn hoogste punt ooit: 5048,62 punten op 10 maart van dit jaar. Vergeleken met het verloop van de Nasdaq is de Dow Jones-index 'normaler verlopen', aldus UBS Warburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden