Optimisme beleggers stuwt Nasdaq weer fors omhoog

De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq is donderdag voor de tweede keer deze week stevig vooruit geschoten. De stijging met liefst 5,3 procent was niet zo extreem als dinsdag (8 procent) maar dankzij enkele grote fondsen toch behoorlijk fors met 181,59 punten op 3582,50....

Van onze verslaggever

De Dow Jones-index kroop wat bedaagder naar voren, met ruim 1,2 procent. Ook hier trokken de 'blue chips' de graadmeter omhoog: met 129,87 op 10652,20.

De handel op de effectenbeurs in New York was donderdag al optimistisch begonnen. Na vijftien minuten had de schermenbeurs Nasdaq, gedomineerd door IT-fondsen, al een forse winst geboekt (2,1 procent), terwijl de Dow-Jones 24 punten (0,2 procent) hoger stond op 10.546.

Het was een heel verschil met woensdag. Toen kwakkelde de Nasdaq - ondanks de reuzenwinst van bijna 8 procent op dinsdag, een absoluut dagrecord - weer rustig voort, om te sluiten op een dikke min van 1,7 procent of bijna 58,55 punten op 3400,93.

De schermenbeurs was volgens analisten echter gewoon even de weg kwijt na de spurt van de dag ervoor. Veel fondsen hadden bovendien te maken met winstnemingen. De Dow had het hoofd woensdag overigens evenmin boven water kunnen houden: de index zakte 0,05 procent of 4,80 punten naar 10.522,33.

Analisten verklaren de positieve stemming van gisteren vooral uit het feit dat de rente mogelijk niet opnieuw omhoog gaat nu de Amerikaanse economie wat meer getemperd lijkt te groeien. Vrijdag wordt daarover meer duidelijk als de nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt worden gepubliceerd. Die cijfers zullen een indicatie kunnen geven over nog komende renteverhogingen.

In de Dow blonk vooral Hewlett Packard uit na een gunstig beleggersadvies van een bank. De computerfirma was de sterkste stijger met bijna 12 procent. Ook Microsoft deed het ondanks de juridische strijd en de dreigende splitsing goed met een plus van ruim 3 procent. Verder kwam chipmaker Intel goed uit de verf met een winst van 4 procent.

De Nasdaq kreeg vooral impulsen door 3Com Corp, dat meer dan 9 procent aandikte, door Oracle met een dikke 8 procent, Sun Microsystems met bijna 8 en Cisco Systems met 7 procent.

De plus van Microsoft had een duidelijke oorzaak. Verwacht was dat rechter Thomas Penfield Jackson nog deze week bekend zou maken of het softwareconcern moet worden opgesplitst. Woensdag had Microsoft nogmaals laten weten zo'n splitsing te verwerpen. Maar de rechter hield de spanning er in. Hij maakte donderdag bekend dat hij zijn besluit nog minstens één week uitstelt, om zo de Amerikaanse regering de kans te geven nog een aantal nieuwe processtukken in te dienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden