Optiebeurs vreest vrijdag voor chaos door topdrukte

De Amsterdamse Optiebeurs kijkt met grote vrees uit naar morgen. De beurs houdt rekening met een ongekende omzet in verband met het aflopen van een zeer groot aantal optiecontracten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De verwachting dat het morgen een topdag wordt is gebaseerd op het aantal optiecontracten dat de bezitters winst oplevert (deze zijn 'in the money'). Door de sterk gestegen beurskoersen in de afgelopen maanden is dit aantal fors toegenomen.

Volgens de laatste telling van de beurs, van afgelopen maandag ligt het aantal in-the-money opties dat in juli afloopt inmiddels op 850 duizend. De vorige topdag op de Optiebeurs was eind januari dit jaar toen sprake was van 380 duizend in-the-money opties.

De problemen die de Optiebeurs heeft met de afhandeling van de contracten heeft voor een deel te maken met de manier waarop de orders worden verwerkt. Dat gebeurt grotendeels handmatig. De Optiebeurs heeft vorig jaar wel geprobeerd de orderafwerking te automatisering maar die poging is faliekant mislukt.

Om de wassende orderstroom te kunnen verwerken heeft de Optiebeurs de afgelopen maanden al extra (uitzend)krachten ingehuurd. Verder is besloten het aantal nieuwe optiecontracten te beperken om de omzetgroei in de hand te houden.

Op de Optiebeurs zijn vooral particuliere beleggers actief. Naar schatting is slechts een kwart van de transacties afkomstig van institutionele beleggers. De rest, driekwart van de orders, is afkomstig van particulieren. Zij kopen op dit moment vooral call-opties. Deze opties geven het recht om aandelen te kopen, binnen een afgesproken tijd en tegen een vooraf vastgestelde prijs.

In de eerste helft van dit jaar is de omzet op de Optiebeurs uitgekomen op 22 miljoen contracten, zo bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers. Hiervan waren 16 miljoen aandelencontracten. Die 16 miljoen betekent een stijging van 79 procent vergeleken met de eerste helft van 1996.

De ABN Amro, een van de grotere handelaren op de optiebeurs, noemt de handel 'hartstikke druk'. 'Er gaat drie keer zo veel om als normaal', aldus een woordvoerder.

Door de drukte bestaat de kans dat er enige tijd zit tussen het plaatsen van een order door de klant bij de bank en de uitvoering van die order door de bank op de Optiebeurs.

'De opdrachten worden uitgevoerd. Maar ja, je moet soms wel rekening houden met een vertraging van een uur,' zegt de woordvoerder.

Om de afwikkeling van de contracten zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen overweegt de Optiebeurs vrijdag de handel eerder te sluiten. Het is de bedoeling dat vrijdag alle transacties van die dag ook in het computersysteem van de Optiebeurs worden verwerkt. Lukt dat niet dan zal zaterdag worden doorgegaan met de invoering. Deze vertraagde invoering kan ertoe leiden dat het uiterste tijdstip waarop de opties nog kunnen worden uitgeoefend verschuift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden