Opta dreigt met boete voor KPN

KPN hangt een dwangsom van de Opta boven het hoofd van maximaal een miljoen euro. Het telecombedrijf weigert de toezichthouder inzage te geven in de kosten voor een nieuwe dienst....

Het conflict tussen KPN en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) spitst zich toe op de vraag over welke producten de toezichthouder bevoegd is te oordelen. Voor alle nieuwe diensten die KPN introduceert op het terrein van vaste telefonie is de onderneming verplicht te laten zien hoe de abonnementskosten zijn berekend. Voor andere diensten, zoals KPN TV (digitale televisie via de ether), geldt die eis niet.

KPN biedt zijn klanten korting als zij een Belbasis-abonnement (voor de vaste telefoon) combineren met KPN TV. Omdat een ‘niet-gereguleerde dienst’ deel uitmaakt van deze bundel, heeft de Opta hier niets over te zeggen, aldus KPN. De toezichthouder bestrijdt dat.

De Opta legde half april een dwangsom op aan KPN, om het bedrijf te dwingen binnen twee weken met de gegevens over de brug te komen. KPN kwam vlak voor het verstrijken van de deadline met nieuwe informatie. Of daarmee de kous af is, kon voorzitter Chris Fonteijn vrijdag bij de presentatie van het jaarverslag van de Opta niet zeggen. Zijn secondant Remko Bos, sectorleider telefonie, denkt van niet. ‘Ik denk dat we nog een keer terug moeten naar KPN.’ De Opta kan de dwangsom met terugwerkende kracht opleggen.

De schermutseling met KPN is maar een van de hete hangijzers. Bedrijven hebben 110 bezwaren ingediend tegen de analyse die de toezichthouder heeft gemaakt van de telecom- en de postmarkt. Op basis daarvan bepaalt de Opta of ze maatregelen moet nemen die de concurrentie bevorderen.

Zo moet de Opta eind dit jaar een beslissing nemen over de kabeltarieven. De autoriteit had vorig jaar de kabelmaatschappijen al willen dwingen tot een verlaging van de tarieven, maar daar stak Brussel een stokje voor. ‘Dat vond dat er voldoende dynamiek in de markt zat’, aldus Fonteijn.

Een ander vraagstuk is de verbouwing van het KPN-telefoonnet. Dat maakt honderden telefooncentrales onnodig. Dat zet afspraken met andere aanbieders van breedband-internet op scherp. Die hebben nu het recht op toegang tot die centrales. Of dat recht ook geldt voor het nieuwe netwerk is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden