OPSTEKER

Er wordt bij de KLM uiteraard ook gevlogen, maar de meeste tijd zijn de whizz kids op het hoofdkwartier in Amstelveen toch kwijt met het bedenken van halsbrekende financiële capriolen....

'KLM koopt voor miljard eigen aandelen terug.'

Maar met hulp van de prijzige adviseurs van MeesPierson en CS First Boston slaagden de financiële illusionist Abrahamsen en zijn bevallige medewerkers er toch nog in een buitengewoon ondoorzichtige deal uit de hoge hoed te toveren. Onnavolgbaar voor een modale aandeelhouder of belegger, laat staan een eenvoudige persvoorlichter.

Toch zou de laatste op dit terrein wel iets gewend moeten zijn. Want zo veel nieuws is er niet onder de zon bij de vliegende kassa, die zich KLM noemt. Een kleine tien jaar geleden had de luchtvaartmaatschappij ook al 2,5 miljard gulden in kas. En ook toen legden de financiële specialisten bij de KLM al een opmerkelijke voorkeur aan de dag voor exotische en frivole transacties.

Sinds die tijd staat er in Zwitserland op naam van de KLM een eeuwigdurende achtergestelde obligatielening uit. Daarnaast keerde de luchtvaartmaatschappij zijn hand niet om voor de uitgifte in de VS van share-adjusted-broker-remarketed equity shares (Sabres) of een obligatielening met hausse/baisse beursindexcontracten. Het toppunt van de weidse financiële fantasie van de KLM was tien jaar geleden een lening in Australische dollars, in Japan geswapt, overgebracht naar Amerika en daar tot een soort roll-over gemaakt, met als uiteindelijk resultaat een stand-by krediet in Amerikaanse dollars en een kleine winst.

Gezien deze opmerkelijke financiële duivelskunsten in het verleden is een specialist binnen het legertje persvoorlichters geen overbodige luxe. Maar juist daarvoor heeft de KLM geen geld. Evenmin trouwens als de overheid, de wederpartij in de laatste gecompliceerde transactie.

Beide partijen vinden het kennelijk voldoende dat de hoofdrolspelers de deal begrijpen. Voorlichters zijn alleen nuttig als er iets te ontkennen valt, wat zij in dit geval tot in het allerlaatste stadium van de onderhandelingen ook daadwerkelijk deden. Maar nu er iets valt uit te leggen, zijn de woordvoerders van KLM en de betrokken ministeries afgehaakt.

Vrijdag viel de jaarlijkse KLM-kalender weer in de bus: de afdeling voorlichting van de KLM heeft zich schielijk teruggetrokken op de kernactiviteiten.

W. van Praag Segaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.