Opsteker voor geplaagde Chabas, Kroes krijgt reprimande

Peter de Waard
Bruno Chabas Beeld anp
Bruno ChabasBeeld anp

Verliezer

Ze was het vergeten. Maar ja, dat kan haar niet kwalijk worden genomen. De rechter vindt haar weliswaar schuldig, maar straf verdient de 75-jarige Neelie Kroes niet. Hoogstens een tik op de vingers, zoals een vijfjarig kind die in de snoeptrommel zit.

Eerder gingen Geert Wilders en Christine Lagarde al vrijuit nadat ze door de rechter schuldig waren bevonden aan een strafbaar feit. En nu hoeft ook Neelie Kroes niet naar het cachot. Ze krijgt een reprimande, omdat ze inkomsten uit een bijbaantje over het jaar 2015 niet had opgegeven.

Neelie Kroes,

Ex-Europees Commissaris,
geen straf voor verzwijgen van inkomsten.

Kroes bleek ook gezwegen te hebben over een functie bij een vennootschap op de Bahama's. Ze stond daar volgens de Bahama Papers - de naar onderzoeksjournalisten uitgelekte gegevens in dit belastingparadijs - ingeschreven als bestuurder bij een vennootschap die al snel werd overgenomen. Kroes kon niet 'in redelijkheid' weten dat haar naam niet was geschrapt. Maar het is wel gek dat iemand die een publieke functie heeft of heeft gehad zich voor een dergelijke functie op een zo onbetrouwbaar adres laat strikken, ook al komt daar later weinig van terecht.

Klassejustitie, zo kan worden gezegd. Voor hoogwaardigheidsbekleders die een hele batterij pr-mensen en juristen om zich heen hebben, zou het excuus van 'we wisten het niet' eigenlijk niet mogen opgaan.

null Beeld AP
Beeld AP

Winnaar

Deze zomer was Bruno Chabas nog de meest geplaagde CEO van de Amsterdamse beurs.

De topman van de Schiedamse dienstverlener aan de olie-industrie SBM offshore was hopeloos verstrikt in een reeks van smeergeldaffaires. Een schikking met de Braziliaanse autoriteiten mislukte op het laatste moment. De olieprijs wilde zich niet herstellen, waardoor de offshore op zijn gat lag. De koers van het aandeel zakte onder de 10 euro. Maar deze week kwam die weer boven de 15 euro het hoogste niveau in drie jaar.

Bruno Chabas

SBM Offshore,
Beleid van puinruimen en reorganiseren werpt vruchten af.

Puinruimen, reorganiseren, orde op zaken stellen is het beleid van de Fransman en het schijnt te werken. Hij wist met een aandeleninkoopprogramma van 150 miljoen euro de aandeelhouders te paaien. Belangrijker is dat hij een alternatieve markt heeft weten te vinden voor Brazilië, waar SBM Offshore niet meer welkom is en Chabas zelfs kan worden opgepakt.

Deze week haalde het bedrijf een reuze- order binnen. Voor oliegigant ExxonMobil mag SBMOffshore een productie- en opslagschip ontwerpen dat actief moet worden bij de eerste olieproductie in Guyana, buurland van zowel Brazilië als Suriname. Hier in het Liza-veld liggen omgerekend 1 miljard vaten ruwe olie. Bij een positief besluit wordt SBM verantwoordelijk voor de bouw, installatie en het in werking houden van het schip.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden