Opstandige aandeelhouders zagen aan poten Del Prado

De aandeelhoudersvergadering van ASM International (ASMI), die gepland staat op 21 mei aanstaande, wordt zeker geen saaie bijeenkomst. Grootaandeelhouder Hermes (15 procent) liet eind maart al een stemming op de agenda zetten over het functioneren van het bestuur en de raad van commissarissen van ASMI....

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Grootaandeelhouder Fursa (10,3 procent) heeft al laten weten op 21 mei met Hermes mee te stemmen. Het Britse hedgefonds Centaurus kocht op 26 april jongstleden een belang van 7,2 procent van aandelen van ASMI. Hoewel de Britten officieel nog niet hebben laten weten hoe ze zullen gaan stemmen, wijst alles erop dat ze het belang hebben genomen, juist om met Hermes en Fursa mee te kunnen stemmen. Dinsdag kregen de opstandige aandeelhouders steun van RiskMetrics, een Amerikaans adviesbureau met veel invloed bij institutionele beleggers. Het bureau adviseert de aandeelhouders met Hermes, Fursa en Centaurus mee te stemmen.

Dat was goed nieuws voor Wouter Rosingh van Hermes. Hij liet al weten steun te gaan zoeken bij andere aandeelhouders voor zijn voorstellen. Met het rapport van RiskMetrics in de hand zal hij zich dezer dagen dus melden bij Goldman Sachs (6,7 procent), Capital Research (5,2 procent) en Artisan Investment (5,1 procent). Als hij die clubs enthousiast krijgt voor zijn plannen, lijkt het vertrek van Chuck del Prado niet meer te voorkomen. Zelfs niet door vader Del Prado, die nog 21,3 procent van de aandelen bezit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden