Opsporen fraude met bijstand levert gemeenten meer op

Gemeenten zullen veel meer overhouden aan het opsporen en terugvorderen van bijstandsfraude. Van alle inkomsten boven de 350 miljoen gulden mogen zij voortaan 75 procent in eigen zak steken....

ANP

ANP

DEN HAAG

Minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat in de Algemene Bijstandswet een wijziging aanbrengen die kosten en opbrengsten van fraudebestrijding meer in evenwicht moeten brengen.

Nu zijn de gemeenten verplicht alle ten onrechte verstrekte bijstandsuitkeringen volledig terug te vorderen. Dat is een tijdrovende en vaak weinig renderende bezigheid. Daar komt bij dat de opbrengsten voor 90 procent terugvloeien naar het rijk, omdat dat ook 90 procent van de bijstandsuitkeringen voor zijn rekening neemt.

Melkert wil de financiële verdeelsleutel ten gunste van de gemeenten wijzigen. De eerste 350 miljoen is volledig voor het rijk. Maar van het meerdere mogen de gemeenten 75 procent in eigen zak steken.

Melkert wil de gemeenten ook helpen met een efficiënter invorderingsbeleid. Zo krijgen ze meer mogelijkheden de kosten van de bijstand te verhalen op ex-partners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden